Rekenrente pensioenen is politieke kwestie

Minister Koolmees scandeert dat het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar ‘miljarden premies gaat kosten’ en – zo blaft en bluft hij – ‘zullen de premies met 10 à 15 procent stijgen’. Een staaltje van bangmakerij van deze D66-minister om ‘zijn’ nieuwe stelsel geaccepteerd te krijgen met de klassieke politieke truc jongeren (die moeten immers de verhoogde premies betalen) tegen de ouderen (want die willen de ooit toegezegde indexatie) op te zetten.

Echter Koolmees is niet de baas van de premies! De pensioenpremie wordt formeel door het bestuur van het fonds vastgesteld en materieel door de sociale partners in het arbeidsvoorwaardenoverleg. Koolmees gaat daar volstrekt niet over! Pensioen, ónze poen, stelt mr. Cees Freeke.

Een tweede boosdoener is Klaas Knot van de Nederlandse Bank. Hij hanteert een rekenrente van 2,3%. Koolmees probeert met de abnormale lage rekenrente de polder te chanteren (samenspel)? De Fransman gaat met 60 jaar met pensioen; de staat betaalt de loongerelateerde pensioenen uit. Frankrijk heeft evenwel geen pensioenfondsen. Ra, ra. De verzekerings- en pensioenautoriteit Eiopa hanteert een rekenrente van 3,9%, hetgeen 1,6% scheelt. Voorzitter Bernardino van dit instituut : ‘DE REKENRENTE IS POLITIEK.’

Het maakt dus uit welke partij u op 20 maart stemt! Per 1% hogere rente gaat de dekkingsgraad 13 à 15% omhoog, hier dus ca 20%. De fondsen blijken kerngezond. Klaas Knot gaat bij ‘marktwaardering’, om de pensioenverplichtingen te waardeerden, van ‘marktrente’ uit. Erg kortzichtig en evenmin economisch gefundeerd. 1. De marktrente is feitelijk kunstmatig bepaald door ECB (waar Knot zelf aan tafel zit) en niet door de ‘markt’. 2. Het woord ‘markt’ heeft in de samenstelling verschillende lading. Net als bij speculaasbrokken en hondenbrokken.

Ondanks de rooftochten in de vorige eeuw (Lubbers erkende dit) is het totale vermogen gegroeid naar 1,3 BILJOEN euro. Regering, banken en verzekeraars hebben het allemaal op onze pot gemunt. Barbara Baarsma wil dat fondsen in waardeloze bankhypotheken kopen of je lost met je pensioenpotje af. Ze zit in de Sociaal Economische Raad (‘de SER’) die de regering adviseert (het advies kleurt doordat ze ook directeur Rabo is (bekend van Liborfraude). Trouwens ABN Amro vervalste handtekeningen van cliënten en ING deed aan witwassen. Verzekeraars maakten woekerpolissen. Zij willen – als de doorsneepremie vervalt – onze ‘persoonlijke pensioenpotjes’ ‘beheren.’ Dit lijkt me erg ongezond!