BR-EXIT en medische hulpmiddelen

Henny A.J. Kreeft 24 feb 2019

De datum van 30 maart komt steeds dichterbij en nog steeds is het niet duidelijk wat er gaat gebeuren op 29 maart om middernacht: een harde of een zachte of helemaal geen Brexit. Maar hoe gaat het nu in de wereld van de gezondheidszorg bij een (eventuele) Brexit?

Ondanks het feit dat het allemaal kalm lijkt en een ieder aangeeft, dat er gewacht moet worden op wat er komt, zijn er toch wel hier en daar wat angstige geluiden te bemerken in de wereld van de Nederlandse Gezondheidszorg.
Het schijnt zo te zijn dat de toelevering van geneesmiddelen bedreigt wordt, maar dat hier aan gewerkt wordt, echter volgens minister Bruins, Medische Zorg en Sport, is er een lijst van 50 medicijnen waar geen echt goed alternatief voor is en eventueel een uitzondering voor gemaakt zal kunnen gaan worden en dus deze medicijnen wel uit de UK geïmporteerd kunnen worden.

Maar bij de problematiek van medische hulpmiddelen is de kennis mogelijk minder groot dan verwacht. Volgens Jan Jaap Baalbergen, coördinator medische technologie LUMC, die sprak op een zorgcongres op 7 februari, is het opmerkelijk dat de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen weinig aandacht heeft gekregen: “ … Hiervoor bestaat er geen centrale registratie, zodat niet zichtbaar is welke producten bij een Brexit in het geding zijn … “
Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd schreef op 6 februari: “… Het VK heeft een belangrijke positie in de geneesmiddelen- en medische technologische sector, omdat het VK een belangrijk productie- en doorvoerland is en een grote rol speelt bij kwaliteitscontrole, markttoelating en toezicht …” De minister schreef zelf op 6 februari: “ … Onderdelen voor medische hulpmiddelen komen mogelijk niet op de juiste tijd of plaats aan of het transport van producten ondervindt problemen aan de grens tussen het VK en de EU … “

De vraag wordt de komende tijd of de problemen opgelost worden, zeker bij een harde Brexit en of dat er alternatieven op de markt gaan komen. Bij dit laatste kan zelfs nog gedacht worden aan producten van een mindere kwaliteit of zonder ingangscontrole of zelfs aan ‘alternatieve landen’, landen waar men in het algemeen geen zaken mee zou willen doen.
Moeten we in Nederland ons hart vasthouden over de gevolgen van de Brexit? Ik zou het niet kunnen zeggen, maar ik vind het wel erg stil aan de kant van de gezondheidszorg. Ik ben benieuwd of dat alle medicijnen en hulpmiddelen gewoon Nederland binnen blijven komen, gecertificeerd en met de juiste kwaliteit.