Sambal bij?

Er dreigt een enorm tekort aan vakbekwame koks in de Aziatische horeca. Vereniging Chinese Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) luidde daarom de noodklok en riep de overheid op om nieuwe afspraken te maken met de sector. Zonder voldoende vakbekwame koks kan de sector niet aan de culinaire verwachtingen voldoen, die gasten van de Aziatische horeca hebben.

Gelukkig houdt onze Minister van SZW net zoveel van Chinees eten als Frans Bauer. Hij heeft er dan ook direct voor gezorgd dat er in 2019 geen 1.000, maar 1.500 vergunningen kunnen worden afgegeven voor koks die rechtstreeks uit Azië worden ingevlogen. Ik snap het ook wel. Als je dagenlang vergadert op het Binnenhof en het weer niet lukt om een pensioenakkoord te sluiten, dan wil je in ieder geval even een goede bak nasi goreng naar binnen werken. Hoe vervelend zou het dan zijn als de Wok to Walk gesloten is, omdat ze geen vakbekwame koks meer in dienst hebben.

De sector is bang dat ze niet meer aan de culinaire verwachtingen van de gasten kunnen voldoen. Als er een keuken in de wereld bestaat waar de culinaire verwachtingen extreem laag liggen, dan is het de Aziatische keuken. Ieder dorp had vroeger een Chinees-Indisch restaurant en bami met wat vlees was het meest bestelde gerecht. Dat het misschien honden- of kattenvlees was, namen we daarbij op de koop toe. De belangrijkste verwachting die je had was dat je een zakje kroepoek meekreeg en rond kersttijd zo’n opgerolde Chinese kalender van rijstpapier en bamboe.

Inmiddels zijn er steeds minder Chinees-Indische restaurants. Deze zijn vervangen door Aziatische all-you-can-eat restaurants. Daar gaat het wederom niet om de kwaliteit van het eten, maar om de kwantiteit van het eten. Lekker veel eten tegen een lage prijs. Dat is waar wij Nederlanders van houden!

Het schijnt dat Nederlandse en Europese koks niet de capaciteiten hebben om in de Aziatische keuken te werken of dat ze gewoonweg niet in de Aziatische keuken willen werken. Wellicht moeten we daarom kijken naar alternatieve migratiestromen. Waar we Aziatische koks importeren, exporteren wij kinderen, die al hun hele leven in Nederland wonen, naar onveilige gebieden. Mijn idee is om het Kinderpardon en ook de verblijfsvergunning van beide ouders toe te kennen op basis van één simpele voorwaarde: kan één van de ouders foe yong hai klaarmaken? Zo ja, gefeliciteerd!! U bent economisch van meerwaarde en mag vanaf maandag starten in restaurant de Gouden Draak of restaurant de Blauwe Lotus.