Onze Vader

Onze Vader die in de hemelen zijt, Uw wil geschiede. Ik vraag Uw raad in deze tijd, want ik ben verward. Mijn hele leven doe ik mijn best te leven volgens de juiste normen en waarden. Probeer ik te leven zoals mijn vader en mijn moeder mij geleerd hebben en zoals voorgeschreven staat in de wet. Probeer ik te leven op zo’n manier dat ik anderen niet lastig val en hen te helpen als dat kan. Ik heb mijn naasten lief. Ik probeer barmhartig te zijn. Zij die dat niet doen, beschouw ik met verdriet. Nochtans zullen zij een reden hebben voor hun daden en het is niet aan mij te oordelen. Ik heb vertrouwen dat uiteindelijk iedereen zal krijgen wat hen toekomt. Dat geeft mij voldoening.

Mijn verwarring is om het volgende, Vader. Vorige week hebben een paar honderd mensen een verklaring ondertekend, in Uw naam. Hierin staat onder andere "dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren" en "onze plicht om altijd de waarheid in liefde te spreken". Maar als waarheid in de liefde is dat iemand van iemand met hetzelfde geslacht houdt, op welke grond zou ik dat moeten afkeuren? Ik heb deze naasten ook lief. Deze mensen gebruiken de Bijbel om goed te keuren wat ze zeggen. Ik kan me niet voorstellen dat deze interpretatie bedoeld is in deze geschriften en daarom hang ik de woorden van Jezus aan: "heb uw naaste lief".

Onze Vader die in de hemelen zijt, ik bid tot U. Geef ook de mensen die de verklaring tekenden de kracht om hun naasten lief te hebben, om de tien geboden en de zeven werken van barmhartigheid te volgen. Geef mij de kracht barmhartig te zijn jegens deze mensen, de hoop dat zij zullen inzien dat ze veel verdriet veroorzaken en hun woorden terugnemen. En geef kracht aan hen die tot de LHBTI-kringen horen, zodat ook zij barmhartig kunnen zijn. Amen.