Ja maar dat is niet de vraag, de vraag is!
Ook weleens opgelet dat, wanneer een journalist onze premier Rutte een vraag stelt, hij dan de vraag beantwoordt met: ,,’Ja, maar dat moet niet de vraag zijn, maar de vraag is". Waarnaar hij dus zijn eigen vraag stelt met zijn eigen uitgedokterde antwoord. En geen journalist die hem onderbreekt als hij zijn ingestudeerde riedel maar door blijft ratelen. Jammer, een gemiste kans.
Zo ook als men hem over de Brexit ondervraagt en hem voorhoudt waarom men de Engelsen niet een stuk tegemoet kan komen vanuit Brussel. Want het kost volgens Europese politici ons miljarden en het is zeer slecht voor de werkgelegenheid volgens degenen die er voor geleerd schijnen te hebben. Op die vraagt stelt Rutte dan: ,,Ja maar dat is niet de vraag, de vraag moet zijn…” Dus met andere woorden: hij snapt het weer gewoon niet en vervalt weer in zijn mantra van herhalingen. Jammer en zielig eigenlijk, dat hij denkt de gelijke te zijn met Angela Merkel en Macron van Frankrijk.
Maar nu to the point: wat was het schrikken voor de Europese regeringen dat het Engelse Lagerhuis het verdrag dat PM May had afgesloten, verwierp. Dat had men kunnen zien aankomen en zag men ook aankomen volgens een ieder en had men al maatregelen getroffen en was men al voorbereid op de Brexit.
Zo ook Rutte. Was hij op een no deal voorbereid? Dan vraag je je toch in alle ernst af waarom hij niet meer achter de Britten is gaan staan om voor hen een betere deal te krijgen. Nederland heeft de meeste last van de Brexit en het kost ons miljarden aan handel en werkgelegenheid. De oost- en zuid Europese landen zal het een zorg zijn dat Nederland door de Brexit hard getroffen wordt, zo lang zij maar subsidies uit Brussel krijgen.
Wat ook opvalt is dat Merkel niet meer voor de Duitse tv komt vertellen dat aan het verdrag niks meer veranderd kan worden. Ook een beetje geschrokken misschien van het nee van de Britten? Maar … misschien beseft en dringt het nu pas een beetje tot haar door, dat Duitsland toch wel met erg veel minder bedeelde landen in de EU zit. En zoals een Engelse professor het in een Duitse talkshow verwoordde:: ,,Duitsland mag wel leidend zijn in Europa , maar niet de Leider worden.”
De Engelsen hebben gevochten in de oorlog voor onze en hun vrijheid. En met een door hen gehouden referendum, waarin men aangaf meer vrijheid te willen en zelfstandig verder te willen gaan, heeft men daar respect voor te hebben. De vraag is meneer Rutte: wat had u gedaan met dit bindend referendum? Ook zo veel lef als PM May?