Iedereen kan veilig gebruik maken van social media
Ik zat in een groep waar een ruzie was. Het ging er fel aan toe. Iedereen viel over degene die het meest beledigend was. Ik heb haar toen een PB gestuurd. Een paar berichtjes verder had ik haar vertrouwen gewonnen. Ze wist gewoon niet hoe ze het anders moest doen. Uiteindelijk heeft ze (op mijn advies) de groep verlaten en is in een andere groep gegaan, waar mensen aardiger tegen elkaar waren. De opmerking die me het meest is bij gebleven, was toen ze me zei dat ze echt niet begreep waarom mensen zo over haar heen vielen: ‘Ik schrijf alles goed. Daar heb ik extra op gelet.’ Ze was dus vooral bezig om geen schrijffouten te maken.
Dit gebeurt vaker online met de groep mensen met een licht verstandelijke beperking (Lvb’ers). Dit is zo jammer, want onze toekomst is online en ook lvb’ers zouden ongestoord van online zijn moeten kunnen genieten. Lvb’ers lopen een grotere kans slachtoffer of dader gedrag te vertonen. Hierbij moet gedacht worden aan cyberpesten, afpersing, manipulaties, samenscholen om andere te pesten, ongewenste content delen of dreigberichten sturen. Dit gebeurt vooral op social media.
Social media is populair, ook onder lvb’ers. Het is een manier om op de hoogte te blijven van het leven van andere om je heen, het is een laagdrempelige vorm van contact, je kunt dingen leren zonder tijdsdruk en afleiding. Maar er schuilt ook gevaar. Zoals: een jongen ziet een filmpje over een zielige hond en klikt op de link om 3 euro over te maken, maar beseft niet dat het 3 euro per maand is. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen.
Iedereen die social media gebruikt moet alert zijn op fake news en gekleurde informatie. Voor mensen met lvb is dit moeilijker en dit kan kleine en grote gevolgen hebben. Internet is anoniemer, de omgangsvormen zijn directer, non-verbale communicatie is afwezig, hierin schuilt het gevaar voor lvb’er. Lvb’ers vinden het moeilijker dan andere mensen om in te schatten hoe opmerkingen bedoeld zijn. Sarcasme is voor deze groep ongrijpbaar.
Door hen te wapenen. Ga met hen in gesprek over virussen, online pesten, mensen vertrouwen online, etc. Empoweren dus van deze groep. Patiënten Testen Apps heeft daarom samen met een testgroep lvb’ers een empowerment cursus Social Media ontworpen en een app Reality Keeper waarmee je grip krijgt op je social media en het gevoel dat social media je geeft. Diegene die hebben meegedaan aan de try-out workshops geven aan dat ze bewuster zijn over hun online aanwezigheid.