Een nep-Queenfan?

Claire Schiebroek 7 jan 2019

Half Nederland, inclusief ik, luistert sinds de uitbreng van Bohemian Rhapsody (meer) naar Queen. Je kan me een nep-fan vinden, zo zie ik het niet. Voor mij was deze volgens Golden Globes beste film van 2018 een reminder wat voor geweldige artiest Freddie Mercury is geweest. Mercury is in de wereld van muziek echter nog springlevend. Sterker nog, we kunnen hem onmogelijk vergeten.
Zo maken ieder jaar op oudejaarsavond tientallen kinderen kennis met Queen doordat ouders aan hen vertellen dat Bohemian Rhapsody misschien wel voor altijd op nummer 1 zal staan van de Top 2000, want wat is het een meesterwerk, vooral toen in hun tijd. Queen zal voorlopig generatie op generatie worden overgedragen.

Mijn bewondering voor Mercury werd versterkt toen ik op Facebook een filmpje van het NOS voorbij zag komen over zijn stem. Daarin werd verteld dat hij een loeizuiver bereik heeft van f2 tot f6, dus van heel laag tot heel hoog, een unieke vibrato van 7.04 hertz (bij een normale zangstem beweegt de vibrato tussen de 5.4 en 6.9 hertz) en dat hij zijn rauwe randje creëert door zijn valse stembanden te gebruiken, iets wat alleen Tuvaanse keelzangers uit Mongolië doen.

Vanaf toen ben ik dus meer, maar ook bewuster gaan luisteren naar Mercury’s muziek. Niet dat ik 1 nummer afspeel en dan weer switch naar mijn techno-afspeellijst, maar dag in dag uit het album ‘Best of Queen’ op suffle zetten. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, uren achterelkaar naar één artiest luisteren.

Doen we dat nog? Luisteren we minutenlang naar dezelfde artiest? De tijd van het grijsdraaien van CD’s en LP’s van je favoriete artiest lijkt voorbij te zijn. We spelen bijna niet meer een album van begin tot eind af en dan is het ook de vraag of we nog écht naar muziek luisteren. Met je AirPods in onderweg even een muziekje opzetten op Spotify is anders dan dat je midden in je kamer een stoel zet, je ogen dichtdoet en een lied noot voor noot binnen laat vloeien. Ik raad je aan om dat eens te proberen, zo heb ik Somebody to love toch even heel anders beleefd. En dat ik nu opeens een Queenfan ben is toch helemaal niet zo stom? Hoe meer mensen kunnen genieten van deze legendarische band hoe beter, lijkt me.