Wat zou jij doen als politieagent?

Raaz 21 dec 2018

Stel dat je een dame aan bureau krijgt en ze vertelt eerder mishandeld te zijn en nu opnieuw bedreigd te zijn met de dood. Ze laat een foto zien van degene die haar met de dood heeft bedreigd. Je ziet een foto van een persoon, die zwaar bewapend is en dus in het bezit van vuurwapens.

Zou jij een gewapende verdachte/dader en bekende van de justitie in ons samenleving laten rondlopen? Zou jij de zaak kunnen achterlaten voor een onderzoek en dat ook nog zonder meteen actie te ondernemen en zo snel mogelijk betreffende persoon te arresteren?

Ik heb geen HBO-opleiding gevolgd aan de politieacademie, maar als ik zeg dat ik sta en voel met elke slachtoffer en onschuldige persoon, dan meen ik dat ook echt en denk ik met diegene mee vanuit zijn/haar ogen en situatie. Ondertussen ben ik al op de hoogte van hoe de zaken gaan binnen de politiebureau-muren. Indien ik het te beslissen had als een politieagent, dan had ik met spoed contact opgenomen met justitie en verhaal voorgelegd. Vervolgens zou ik verzoek doen voor onmiddellijke aanhouding met als vervolg de dader gevangen houden en in onderzoek te gaan. Te ondervragen over de vuurwapens waarmee hij geposeerd zou hebben en in het beslag nemen van de vuurwapens. De dader te vervolgen.

Ik probeer telkens reden te zoeken en ze te hebben om trots op de politie te zijn en daarmee een gebaar te geven, dat ik ze dankbaar ben; maar keer op ben ik teleurgesteld door nalatigheid, waardoor slachtoffers vallen, zoals doden.

Ik zou niemands dierbare persoon willen overlaten aan een zwaar bewapende dader, geen seconde, want zo zie je maar dat een waardevolle leven kan worden beroofd in slechts 7 seconden. Wat ik aankondig; geef de slachtoffer extra bescherming, neem de slachtoffer in bescherming en sluit de dader zo snel mogelijk op.

En weet je, dit is niet persoonlijk tegenover de politieagenten. Ikzelf ben ervan op de hoogte, dat er hardwerkende en gemotiveerde politieagenten in dienst zijn. Voor hen ben ik nog steeds dankbaar voor de uitgevoerde, goede daden!

Maar mijn punt is voor het geven van volume aan ons veiligheid en het verminderen van het slachtofferpercentage. En een verdachte man bewapend over straat is geen veilig gevoel voor u en ook niet voor mij, want ook uw en ook mijn dierbare personen lopen liefst veilig buiten rond. Daar kunnen we het met z’n allen eens over zijn.