Toon meer diversiteit al voor de puberteit

Nelke Roose 3 dec 2018

Geef ons meer kinderverhalen op televisie en in boeken die gaan over holebi’s en transgenders, want dat zou een wereld van verschil maken. Geef onze kinderen bijvoorbeeld een Disneyprins die samen met de man van zijn dromen op een tapijtje vliegt.

Met meer diverse kinderverhalen, geven we kinderen een breder beeld van wat liefde is. Want dat beeld is vandaag maar erg beperkt. Toen mijn lief en ik bijvoorbeeld samen gingen babysitten, vroeg het achtjarig meisje aan ons of we verliefd waren. Wanneer wij, elkaar dromerig aankijkend, “ja” antwoordden, volgde snel de tweede vraag: “En hoe heet hij dan?” Gewoon omdat wij twee meisjes waren, kwam het niet in haar op dat we wel eens op elkaar verliefd konden zijn. Met andere liefdesverhalen op papier of tv kunnen we kinderen tonen dat er meer is dan het voor hen bekende scenario van jongen en meisje zaten samen op de bus, tien minuten later kus kus kus.

Als kinderen van jongs af aan al via hun boeken, films en series merken dat gay echt wel okay is, zullen ze opener zijn voor diversiteit en minder snel holebi’s pesten. Hoewel de wetten in België ver staan voor holebi-gelijkheid, moet de mentaliteit nog een hele weg afleggen. Homofobie is nog steeds groot, ook op onze speelplaatsen. Zo toont de Britse documentaire Growing Up Gay hoe de helft van de holebi-jongeren ooit gepest werd op school. Als je favoriete superheld niet alleen de wereld redt, maar ook toevallig het hart verovert van iemand van hetzelfde geslacht, dan kijk je misschien wel anders naar dat ene klasgenootje dat ook voor het andere team is.

Queer rolmodellen helpen holebi-jongeren, gewoon door te tonen dat je én holebi én gelukkig kan zijn. Opvallend is dat 40% van de holebi-jongeren te maken krijgt met mentale problemen, tegenover 25% van de hetero-jongeren. Vaak is het accepteren van zichzelf als ‘niet hetero’ voor jongeren een moeilijk proces.

Het leven van holebi-ouders en hun kinderen zou gemakkelijker zijn als er vaker holebi’s voorkwamen in populaire kinderprogramma’s, -boeken en -films. Om een prentenboek waarin een gezin voorkomt ook voor kinderen van same-sex ouders herkenbaar te maken, moet er een beter alternatief zijn dan zelf met Tipp-ex en stift te werk gaan. Meer inclusieve verhalen zorgen ervoor ddat die kinderen en ouders zich minder als de uitzondering voelen.

Laat kinderen in contact komen met liefde in verschillende vormen en verzeker zo meer verdraagzaamheid en acceptatie voor de lgbtq+ gemeenschap in de toekomst.