Petje op, petje af

Cale columns 4 dec 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt of we in dit land over pakweg 25 jaar te horen krijgen ‘doet u de helm even af, anders wordt ie nat als ik u water geef’. Dat zou inhouden dat we zo ver overgeregeld en overgeorganiseerd zijn en alles preventief aanpakken, dat we het leven als een kasplantje doorbrengen. Dat je met de helm op geboren kan worden was al bekend, maar dat je ermee sterft is de volgende en meteen de laatste stap.

Er is een 13-jarige jongen overleden na een ongelukkige botsing met een tegenstander op het voetbalveld. Dat is verschrikkelijk. Daar maak je geen leuke column van want het is, nogmaals, verschrikkelijk en dat wens je niemand toe. Wat veel minder erg is maar wel tenenkrommend, is de direct oplaaiende discussie of helmen verplicht moeten worden op het voetbalveld. Wanneer wel en wanneer niet? Als het een uitzondering is op de regel, dan moet je van die uitzondering geen regel maken. Het wordt anders als er zoveel uitzonderingen zijn dat het geen uitzondering meer is. Dan zou je de regel aan moeten passen.

Denk eens aan het verbod op wietkweken. Als het zo vaak toch wordt gedaan, zou je het kunnen legaliseren met, naast de nadelen, ook de voordelen ervan. De drooglegging van de VS in de roaring twenties gaf zoveel negatieve neveneffecten dat de regel weer werd teruggedraaid. En als het, zoals actueel, regel wordt dat er schrijnende gevallen zijn van vluchtelingen. Die terug moeten naar de plaats die ze eerst moeten googlen, omdat ze niet weten waar het ligt want ze zijn nooit buiten de Randstad geweest. Dan pas je die 10-jarige procedureregels toch aan naar een blitz- of bliksemprocedure?

Als de kans op een valpartij met hersenletselschade groot is, dan maar verplichten. En anderszins accepteren dat je een klein risico loopt. Dus profwielrenners die de Ventoux of Telegraph afdalen? Helm op. Ga je de paden op en de lanen in op je weduwe? Een duik in het helmgras overleef je wel. Vechten met Rico Verhoeven in de ring? Integraalhelm. Vechten in uitgaansleven? Niet. F1 racen op Monza? Helm op. Stukkie rijden op de weg? Niet. Vliegen als gevechtspiloot in een JSF? Helm op. Vlucht naar de zon als toerist? Niet. Nou ja, behalve als het in een vliegtuig van Aeroflot is.

Dan toch nog de regel op de uitzondering. Herkauw het maar 4 x na inname: Verkleed en geschminkt als Zwarte Piet op een sinterklaasintocht ergens in Nederland…..? Helm op.
Petje af.

©Cale Columns