Hoe naïef kun je zijn?

Petra de Vries 1 dec 2018

Na de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam, vindt ook meneer Kreeft dat hij een uitspraak kan doen over het boerkaverbod. Hij stelt dat het tegenovergestelde geen probleem oplevert. Echter naakt op straat lopen is in Nederland verboden, waarom zou volledig bedekking wel mogen?
Wat is nu eigenlijk het probleem bij het dragen van een boerka? Natuurlijk, ik ben het volledig met hem eens dat iedereen moet kunnen dragen wat hij of zij zelf wil. Maar kennelijk is meneer niet bekend met de in boerka gehulde mannen die op deze manier incognito over straat gaan. Het verbod geldt niet alleen voor boerka’s, maar ook voor het dragen van maskers en bivakmutsen voor mensen die graag een overval willen plegen. Of hebben zij ook het recht te mogen doen en dragen wat zij willen? Een boerkaverbod is er niet om vrouwen hun vrijheid te ontnemen, maar voor de nationale veiligheid.
Daarnaast is het dragen van een boerka ook intimiderend. Zo ervaar ik dat in mijn beroep. Wanneer ik zwemles geef ben ik gekleed in badkleding. Wanneer dan zo’n volledig bedekte moeder komt binnenwapperen, die (ik kan er niks aan doen, maar door sommige kinderen spook genoemd wordt) aan de waterkant zich denigrerend naar mij uitlaat, vindt ik dat daar sprake is van grote ongelijkheid.
In islamitische landen geldt dat je als vrouw niet onbedekt over straat kan. In Nederland dat je niet bloot of volledig bedekt bent. Enige aanpassing is nodig.