Etnocentrisme of gebrek aan fatsoen

Annette Ursem 3 dec 2018

Barre tijden. December 2018, we gaan van demonstratie naar anti-demonstratie, wraakmails, doodsbedreigingen op social media, het kan niet op.
De geciviliseerde samenleving is in Nederland inmiddels ver te zoeken. We zijn weer terug naar af. De tijd van de barbaren. Wat een treurigheid.

Ik vraag me af wie toch de personen zijn die zo bijzonder reageren. Die gewone mensen met een tintje uitschelden voor Zwarte Piet, vuile Jood, Turk of Marokkaan, de roodharige met vuurtoren, dik varken voor mensen met een maatje meer, schele, homo, kutwijf, kanker dit of kanker dat, hun middelvinger te pas en te onpas laten zien, die zich niet houden aan de verkeersregels, mensen dreigbrieven sturen, tweets sturen waar de honden geen brood van lusten, hun rommel op straat gooien of lozen enz. enz. U weet vast wel wat ik bedoel.

Is het gebrek aan opvoeding in de vroege jeugd, zijn ze arm of juist rijk, kind, scholier, student, millenniumgeneratie, senioren of zijn het verzuurde, jaloerse en verbitterde werkenden of werklozen?

Thans worden docenten bijgespijkerd in het omgaan met ‘korte lontjes’, meegaan met de tijd, heet dat. Van verticale naar horizontale communicatie, dé oplossing voor een prettige interactie. Ik mag het hopen.

Pas op met hangen in het verleden, hoe ver ga je, ben je als werknemer niet een loonslaaf en thuis, wie doet grotendeels het huishouden, de kinderen verzorgen, ben je dan eigenlijk ook niet een sloof? Gebruik je verstand.

Nederland is een democratie waar je inderdaad je mening mag zeggen, maar volgens mij horen de woorden ‘waardig en fatsoenlijk’ toegevoegd te worden in de wet Vrijheid van Meningsuiting.
Of haal een zin van zo’n 2000 jaar geleden er nog eens bij: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dit ook een ander niet!’
Succes verzekerd!
Andere tijden!