Adv(ert)ent(ie)kalender

Het is een populair mopje in Duitsland. Een van de manieren waaraan je een Nederlander herkent. Als die in december de bus of trein verlaat, wenst hij een medepassagier (als hij dat al überhaupt doet) een prettige avond of weekend toe, maar nooit een “schöne Adventszeit”. In Duitsland wordt de advent namelijk wél gevierd, met kaarsen, kransen en een kalender. En voor de kinderen kleine chocolaatjes of speelgoed. Hoe ik dat zo weet? Toegegeven, ik heb stiekem zitten spieken op Wikipedia.

Als ik vervolgens de diverse taalversies van de advents-Wiki doorlees, stel ik vast dat ik de achtergrondgedachte van de advent verrassend goed naleef. Het betekent letterlijk "voorbereiden op wat komt". December is voor mij een maand van bezinning. Elke twee dagen laat ik een maand aan me voorbijgaan, evalueer de hoogte- en dieptepunten en bepaal wat ik mee wil nemen naar het nieuwe jaar. Er zijn uiteraard wel twee probleempjes: ten eerste kan ik op 23/24 december de maand december niet volledig evalueren (omdat er dan nog een beetje maand over is) en ten tweede moet ik via het raam mijn huis binnengaan (omdat, je raadt het al, Kerst voor de deur staat).

Gevoeld ben ik een van de weinigen die deze bezinningstraditie nog enigszins in leven houdt. Fout Oscar, helemaal fout. Want wat schetst mijn verbazing? Een hier niet nader te noemen loterij is op het idee gekomen om mij een adventskalender te sturen. Helaas geen kortingsbonnen voor kaarsen en kransen. Wel het zoveelste verzoek om nog meer loten te kopen voor een nog grotere kans op een prijs die zo groot is dat ik die in mijn uppie niet op kan maken. Tja, ik had het kunnen weten, want “ad” is een afkorting van advertentie en “vent” is een vervoeging van venten, dus verkopen. En genoemde loterij wil uiteraard met de nodige reclame vooral veel loten verkopen. De advent is verworden tot een periode waarin al shoppende Kerstmis wordt afgewacht. En Kerstmis is de enige periode in het jaar waarbij de winkels op twee achtereenvolgende doordeweekse dagen gesloten zijn.

En terwijl ik dit zo schrijf, lees ik links en rechts dat tal van winkels op Tweede en zelfs Eerste Kerstdag gewoon open zijn. Waarschijnlijk omdat de huidige mens zo koopverslaafd is dat deze niet twee dagen zonder winkel kan. Ik steek nog maar eens een kaarsje aan en bedenk dat het maken van een “adv-end-kalender” stiekem best wel een mooi voornemen voor 2019 is.