Woelend in je bed

Elana van den Berg 20 nov 2018

Het is vijf uur ‘s middags en de lichtblauwe lucht kleurt langzamerhand donkerblauw. Geen lange, zwoele zomeravonden meer, maar lange, koude nachten. Deze nachten vereisen een warm bed met wel minstens drie dekens om zo de vrieskou te kunnen overleven. In de ochtenden zie ik mensen op hun gammele fietsje en met een chagrijnige blik de strijd aan gaan met de koude wind. Ik word overweldigd door de sombere sfeer van de grijze, grauwe lucht en de winterdip waait als een ijskoude windvlaag hard in mijn gezicht.

Zolang het ’s ochtends nog zo donker en koud is, zet ik het liefst geen enkele stap buiten de deur. Ik stel afspraken het liefst zo ongeveer twee à drie maanden uit. Zo kan ik tenminste nog iets langer in mijn bed blijven liggen. Mijn bed is mijn afgesloten coconnetje geworden en de kou domineert over mijn sociale contacten.

Gelukkig ben ik niet de enige die eronder lijdt. Radar heeft onderzoek gedaan naar de winterdip onder de leden van het Radar Testpanel. Van de 30.694 participanten, gaf een op de drie aan last te hebben van een winterdip. Ook om mij heen hoor ik regelmatig medestudenten over de dip die zij doorgaan in de winter.
We hoeven ons niet meer alleen in ons kamertje af te sluiten voor de koude wereld. Praat met de mensen om je heen en voor je het weet heb je iemand gevonden waarmee je samen de gemiste warmte kunt opzoeken.

Als je iemand hebt gevonden die ook de beruchte winterdip ondergaat, pluk daar dan de vruchten van en steun elkaar. Help elkaar om, ondanks de kou, toch nog het beste van je dag te maken. Samen kan je vast een manier vinden om toch nog een beetje warmte in je dag te brengen. Zo hoef je niet alleen – woelend in je bed – de winter door te komen, maar bereik je samen snel de lente.

Vergeet bovenal niet dat het niet voor niets winterdip heet. Zodra je de vogels ’s ochtends weer hoort fluiten, weet je dat het einde van de donkere, koude tunnel nabij is. De koude periode zal even duren, maar er is altijd een goede toekomst in zicht. Na de winter komt de lente, net als zonneschijn na de regen.