Weg met dat woord 2018 – krompraat in DWDD
In De Wereld Draait Door geven professoren hun mening over welk woord er weg moet. De econoom Barbara Baarsma vindt duurzaamheid een containerbegrip geworden. Begrijpelijk, het is een mode- en reclamewoord geworden. Ze zoekt naar een vervanging die niet gelijk leidt tot ‘greenwashing’ – een woord dat natuurlijk direct de container in moet.
Neerlandicus Matthijs van Nieuwkerk kijkt weg – of verbeeld ik het me, en weet hij het echt niet? – als Jannemieke Ouwerkerk – professor Europees strafrecht – zegt: ,,Ik i r r i t e e r me aan het woord verkeershufter. Ik vind het een problematisch woord. Niet omdat ik me niet zou i r r i t e r e n aan echt heel erg asociaal gedrag in het verkeer.’ Maar het is een grof woord dat mensen wegzet alleen maar omdat het slecht gedrag in het verkeer weergeeft en mensen categoriseert”, aldus Jannemieke Ouwerkerk.
,,Als je nu zonder licht fietst, ben je ook al verkeershufter”, valt Matthijs Jannemieke bij. Zij refereert nota bene aan wat je allemaal op internet over dit onderwerp vindt. Tja, internet, Jannemieke…
Barbara Baarsma zoekt naar een woord in plaats van verkeershufter dat gradaties aanbrengt – die gradaties zijn er al, mevrouw Baarsma, Matthijs gaf al een voorbeeld: fietsen zonder licht. Je zult je been maar breken door zo’n hufter die je zonder licht aanrijdt, of je van de sokken fietst op het trottoir. Maar categoriseer vooral niet, noem het beestje – of beest, als iemand wordt doodgereden en je een gradatie wilt aanbrengen – vooral niet bij naam. Straks discrimineer je nog; een woord dat zo langzamerhand te pas en te onpas wordt gebruikt en een modewoord lijkt te worden en bij noodzakelijk gebruik aan kracht verliest, maar nooit mag worden geschrapt.
Weet je wat nare, categoriserende woorden zijn, Jannemieke? Slachtoffers. Nabestaanden. Deze woorden zullen altijd blijven bestaan.
Ik hoop dat de verkeershufters zich uiteindelijk aan hun eigen gedrag gaan e r g e r e n en niet luisteren naar krompraat van een geleerde in het recht.
Ik zal me niet langer ergeren aan irritaties. Volgend jaar maar ter vereenvoudiging ‘Weg met dat werkwoord 2019.’ Ik nomineer gelijk ‘irriteren’.
Afsluitend geniet ik nog wel even van de humor van André van Duin en vooral van een optreden van Boudewijn de Groot: ouderwets eigentijds. Of is het eigentijds ouderwets?