Vertel het gewoon

P.A. van Ham 24 nov 2018

Dit is gericht aan de ouderen van Nederland, die nu nog in de eerste hand de tweede wereldoorlog hebben mee gemaakt. Ik begrijp dat het moeilijk is, mijn vader was een slachtoffer van een jappenkamp in Nederlansch Indië. Hij heeft het overleefd maar heeft nooit op kunnen brengen wat het met hem heeft gedaan. Het is nu aan jullie, de zeldzame menschen die dit hebben mee gemaakt om op te spreken, jullie kleinkinderen en hopelijk achterkleinkinderen te late weten wat fascisme en nationalisme doet.

Vertel ze wat mensen als de Lega Nord en Geert Wilders doen. Vertel ze wat Forum voor Democratie feitelijk betekent, en de misleiding die in de naam zit. Immers was de partij van Hitle Socialistisch, de NSDAP was de Nazional Socialzistie Deutche Arbeiders Partei. Nationaal socialisten… niet ver van de Stalinistische idealen.

Maar wat het heeft gebracht is alleenmaar ellende. Massamoord, verdachtmaking, en meer. Dit hebben jullie mee gemaakt en het komt weer terug. Kom nu uit de kast voor het te laat is en vertel het verhaal wat jullie al 80 jaar niet hebben verteld. Niet aan mij, ook niet aan de media. Maar aan jullie kleinkinderen of achterkleinkinderen. Vertel ze wat nationalisme doet en met jullie heeft gedaan. Kom uit de kast, in feite. Jullie zijn de laatste!

Laat ze weten waarom dit niet werkt en hoe dat soort idealen jullie leven verwoest hebben. Ik begrijp het, maar laat de nieuwe generatie het ook weten. Laat ze het verdriet zien, huil voor ze en de kant waar het op gaat. Vindt U het niet triest dat uw kleinzoon met nationalistische idealen speelt terwijl U zlf daar zo onder geleden heeft? Vindt U het niet erg dat Uw kleindochter nationalisme verheerlijkt terwijl U weet wat het resultaat voor haat zal zijn?

Vertel het nu het nog kan. Kom uit de kast en vertel Uw verhaal in de familie. Voor het écht te laat is. Voordat zij meemaken wat jullie hebben meegemaakt.

Vertel het gewoon. En laat de tranen lopen.