Verliefd worden wanneer enkel swipen telt

Yannick Verbesselt 27 nov 2018

Hoeveel mensen die datingapps op hun smartphone hebben staan, vinden er ook echt de ware? Apps als Tinder zouden zogezegd daten makkelijker moeten maken, maar het maakt alles moeilijker. Jawel, datingapps zijn leuk om te gebruiken. Jezelf van je beste kant laten zien en vluchtig met anderen flirten. Complimentjes krijgen op die nieuwste selfie die je nam op vakantie in Bora Bora of gewoon simpel aan de kust van Cadzand. Al zal die foto in Bora Bora je meer matches en likes opleveren omdat je dan ‘avontuurlijk’ en als een ‘globe trotter’ overkomt. Ik ben zelf al actief op soort apps sinds ik amper vijftien jaar was. Maar de laatste jaren wou ik maar dat ze nooit bestonden en niemand ze gebruikte.

Het feit dat er zo veel mogelijke prinsen en prinsessen op het witte paard zijn, is meteen de ondergang van datingapps. Niemand lijkt het waard om langer dan één, maximum twee dagen je tijd aan te besteden. Niemand lijkt op zoek te zijn naar een vaste relatie en iedereen doolt maar wat rond. Niemand neemt de tijd om iemand echt te leren kennen. Het gras lijkt namelijk altijd groener bij de volgende match.

Waar kan je ook over praten met een wildvreemde die je nog niet eens in het echt zag? Iemand leren kennen via een schermpje waar je nog niets mee gemeen hebt is moeilijk, bijna onhaalbaar. Je wordt, omdat je elkaar leerde kennen in een datingapp, al wat geforceerd om te praten zonder dat je iets kan zeggen dat interessanter is dan wat de volgende match of like te vertellen heeft.

Daarnaast tellen alleen knappe mensen met mooie foto’s. De boodschap dat je mensen moet leren kennen om wie ze zijn, en niet om hoe ze eruitzien gaat helemaal verloren online. In apps die gebouwd zijn om supersnel mensen af te wijzen draait alles om uiterlijk. Maar wat heb je aan die knappe kop als je nooit een klik hebt?

Maar dan komt het grote moment eraan. Je leert toch iemand kennen waar je meer tegen kon vertellen dan hoe koud het buiten wel niet is. Vanaf dan is de kans groot dat het toch niet loopt zoals je hoopte. Alweer voor niets gechat.

Online daten werkt alleen als je zo vlug mogelijk met mensen afspreekt en menselijk contact hebt met elkaar. Wanneer je oogcontact kan hebben, lichaamstaal kan lezen, iemands stem kan horen en je onverdeelde aandacht helemaal kan geven aan de andere. Of anders gewoon op café, het werk of als je uitgaat mensen leren kennen zoals we dat vroeger deden. Want we zijn écht niet gemaakt om verliefd te worden via een scherm.