Verbod op Boer K.? Alweer?

Cale columns 28 nov 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt of de grote steden er verstandig aan doen om niet tot handhaving van het boerkaverbod over te gaan. Maar de aarzeling is begrijpelijk, als je er vanuit gaat dat de geschiedenis zich herhaalt. Ze hebben in de grote steden iets met verboden tegen boer K. En weten uit ervaring dat een verbod averechts kan werken.

Boer K., wie kent ‘em niet meer? Velen denken dat one-issue partijen zoals de ouderenpartijen en de Partij voor de Dieren recente ontwikkelingen zijn. Maar al decennia geleden was er de Boerenpartij, een conservatief-liberale belangen- en protestpartij. Die zich tegen overheidsregulering van de landbouw via publiekrechtelijke organisaties verzette. En had dus maar 1 doel: het behartigen van landbouwbelangen. Boer Koekoek was oprichter, frontman en een ongeleid projectiel. Waar de boerka een bomgordel kan camoufleren, kwam Boer K. er rond voor uit dat hij van de bijbelgordel was. Door zijn vrijelijk geuite meningen kreeg hij menig spreekverbod opgelegd in het parlement. Zijn vrouw vond dat al dat verbieden maar niks en adviseerde hem “Boer K., verbod? Niks van aantrekken!”. En Boer K. luisterde, schatte haar oordeel op waarde, want Boerin K. was een wijze vrouw en trok geen boer K.-verbod aan.

Dus hij ging stug door en harkte als tuinder op zijn hoogtepunt zelfs 7 kamerzetels binnen. En, niet te vergeten, samen met Vader Abraham (Pierre K, geen familie van.) een heuse nummer-1 hit: Den Uyl is in den olie. De vergelijking van Boer K. naar boerka is gauw gelegd. Als je weet dat in de landbouw veel kunstmest wordt gebruikt en in de bommenmakerij een spin-off daarmee wordt gefabriceerd, dan is de explosieve maatregel van het verbod begrijpelijk een punt van zorg. Maar veruit de meeste boerka’s verhullen geen bommengordels, dus om van de uitzondering dan een regel te maken? Lastig. Vooral omdat het veel breder cultuur-maatschappelijk ligt.

Maar als Halsema, toch ook een wijze vrouw, besluit om het verbod niet te handhaven, omdat het verleden heeft bewezen dat het een aanzuigende werking heeft ( Boer K. werd ten slotte ook populair in de randstad) en er onder de rokken niet wordt gehandhaafd, dan kan dat. Dus negeren die xenofobie/proefballon en geen aandacht aan geven, dan sterft het een zachte dood.

Boer K. is overigens 74 jaar geworden. Zijn vrouw, die wat relativerender in het leven stond, ging tot ruim over de honderd door. Ik verwacht dat Femke minstens 101 wordt.

©Cale Columns