#SorryJohan

Amaya Pelt 29 nov 2018

#SorryJohan dat ik mezelf soms nog steeds niet mág en kán zijn, terwijl we in zo’n vrij land leven omdat ik anders buitengesloten, uitgescholden of mishandeld word.

Toen ik deze hashtag tegen kwam kostte het mij enorm veel moeite om het fragment, waarin je homo’s toespreekt, te bekijken. Het is als homo niet altijd gemakkelijk en jij bewijst dat met dit fragment des te meer.

Heb je enig idee hoe het is om te weten dat je niet door iedereen geaccepteerd wordt? Hoe het is om uitgekotst te worden door een groot deel van de wereld? Hoe het is om niet zonder zorgen de hand van je eigen partner vast te kunnen houden, omdat je dan kans loopt om uitgescholden of mishandeld te worden? Hoe het is als je wordt buitengesloten van je familie, enkel omdat je op hetzelfde geslacht verliefd bent? Nee, jij hebt geen idee en doet zo te zien ook niet je best om je in te leven.

Je uitspraak ‘’we moeten nou eens ophouden met dat het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit die kast te komen, als je een beetje karakter hebt dan kom je daar gewoon voor uit’’. Het feit dat je al uit de kast moet komen, geeft al aan dat het nog steeds niet ‘normaal’ is in de samenleving. Als hetero hoef je immers toch ook niet uit de kast te komen? Dit staat totaal los van het hebben van karakter of niet. Als homo moet je zo veel moeilijke dingen doorstaan om jezelf staande te houden. Ja, daar heb je zeker karakter voor nodig.

Daarnaast begrijp ik uit het fragment dat je grapjes wilt kunnen maken over homo’s. Natuurlijk mag je grapjes maken over homo’s, daar is niets op tegen maar er zit een verschil tussen een grapje maken of totaal over de problemen, die homo’s dagelijks doormaken, heen te lopen.

Ik vind eigenlijk dat je al deze aandacht die je nu krijgt ook helemaal niet verdient. Maar ik hoop dat het je wél aan het denken zet. Ondanks dat ik het idee heb dat het je niet zo veel uitmaakt, laat je hiermee wel zien hoe groot het probleem is.

#SorryJohan dat ik alleen volledig mezelf kan zijn tijdens de Amsterdam Gay Pride omdat het daar wél ‘veilig’ is.