Onze fantasie pleegt zelfmoord

Jolieke van Grol 21 nov 2018

De meesten zullen wel denken: wat een onzin! Ik heb genoeg fantasie, daar mankeert helemaal niets aan! Maar ga eens voor jezelf na, wat bedenk je nu echt nog zelf? Een lampje vervangen van je fiets, even youtube erbij halen. Je hebt geen inspiratie voor wat er nou op die kaart moet, nou ja dan zoek ik Pinterest wel even af voor een inspirerende quote. Geen kurkentrekker voor die bijzondere fles wijn uit Mallorca, ik kijk wel even op WikiHow wat een goed alternatief is. Je wil iets tekenen maar weet niet hoe, dan google ik toch even een voorbeeldje. Een verhaal vertellen voor kinderen; nou doe mij maar een combinatie van Harry Potter en die serie Prison Break daar kan ik wat mee.

Zo kan ik nog wel uren doorgaan met voorbeelden noemen. Want wanneer bedenken we nu echt zelf nog iets? Wanneer denken we zelf nog na voordat we wat opzoeken? Als dit zo door gaat blijven we vastgeroest in een patroon en worden we hersenloze zombie’s. Alles wat we kunnen bedenken is namelijk al bedacht en daar kunnen we ook allemaal bij. Alles is te vinden, hoe gek we het ook bedenken. En dat is de valkuil, er is niet meer de behoefte om zelf nog te fantaseren. Alles wordt voor je gedaan en je hoofd raakt daar al zo vol mee dat er zelfs geen ruimte meer is voor eigen fantasie.

Hierdoor komt onze eigen fantasie om in de bestaande fantasie. We hoeven niet meer te fantaseren dus dan doen we het ook maar niet meer. Het is zoiezo toch al makkelijker en tijdbesparend om iets op te zoeken dan er zelf over na te moeten denken. Je kunt het toch niet bedenken dat je je een ongeluk zoekt naar de reset knop van je nieuwe Ipad als je dat net zo makkelijk even op kunt zoeken. Of een recept twintig keer uitprobeer met een vervanger voor melk want daar ben je nu eenmaal allergisch voor.

Ik snap zeker dat in die situaties je graag even je mobiel erbij wilt pakken en dat zou ik zeld ook zeker doen. Maar ik wil ook oproepen om zo af en toe nog zelf eens na te denken. Zelf met een oplossing te komen, een nieuw idee, een goed verhaal. Het maakt niet uit of het al bestaat als jij het maar bedenk. En geloof me, dat voelt ook nog eens tien keer beter. Want als we doorgaan zoals we dat nu doen pleegt de fantasie zelfmoord.