Geef mensen hun recht op autonomie terug

Ilja Scheifes 23 nov 2018

April dit jaar berichtten verschillende media al dat alle Rookruimtes in de horeca verboden worden en deze week werd bekend dat Hasjjoints roken verboden wordt in coffeeshops. De plannen komen op conto van moraalridder Paul Blokhuis van de Christenunie, die tijdens zijn kruistocht door Nederland ten strijde trekt tegen de roker. Zijn grote missie? Heel Nederland tot de Betutteling bekeren. Ik krijg er haast zin van om op een schoolplein een sjekkie op te steken. Beste Paul: je moet niet het soort vader willen zijn dat met zijn leefregels een mes op mijn keel zet.

De gezondheidshype slaat volledig door. Jan Roos is een ongelooflijke eikel, maar hij staat met zijn campagne Nee-derland, waarin hij een strijd voert tegen betutteling, volledig in zijn recht. Ik mis in dit land een stukje autonomie op gebieden waar autonomie het belangrijkst is. Mijn lijf is een gebied waar de overheid zijn handen van af moet houden. Wat goed voor je is leer je juist door er in aanraking mee te komen, op je bek te gaan en weer op te krabbelen. Ondanks de mentale en fysieke schade, vormen sigaretten (mits met enige mate), maar vooral hasj en wiet daar geen uitzondering op. Moraalridders als Paul Blokhuis willen de joints voor je neus wegkapen en in quarantaine plaatsen, nog voordat je de wietlucht überhaupt kan ruiken.

Als Paul een beetje puber geweest was, had hij geweten dat het zaadje voor de menselijke drang naar gevaar en het overtreden van de regels, in deze fase van het leven in het puberbrein wordt geplant. Die drang neemt weliswaar af, maar verdwijnt nooit helemaal naar de achtergrond. De innerlijke puber zit in ieder mens en leeft op als we de grens opzoeken. De spanning die dat oplevert kan alleen bestaan bij de gratie van gevaar. Als je de kans op dat gevaar bij voorbaat al wil uitsluiten van publieke ruimtes ontneem je de mensen de kans om er in aanraking mee te komen. Ik zeg: blijf mensen adviseren over gezondheid, maar gun ze hun portie gevaar. “Ik voer een oorlog tegen roken,” aldus Blokhuis in het AD. Vertel mij maar wie een ergere dreiging vormt voor onze samenleving: het groepje tieners dat zichzelf ergens in een coffeeshop de slappe lach in blowt, of een politicus die een oorlog voert tegen ons recht op autonomie.