De kip of de ipad?

Cale columns 1 nov 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Het luchtige idee en gevoel dat er eigenlijk weinig nieuws onder de zon is, maar dat het er net wat anders uitziet en omdat je niet gewaar was van eerdere verschijnselen, je denkt dat het nieuw is.
Zelf vond ik in de jaren tachtig “na Reagan komt zonneschijn” een leuke vondst. Dat het een bleek zonnetje als Bush Sr. op zou leveren bewees maar weer eens dat ook zonneschijn bedriegt. En met zijn verkiezingsbelofte Read My Lips: No More Taxes, (of bedoelde hij No More Texas?) en daar hield ie zich ook al niet aan.

Dus niet alleen de veelbelovende, maar ook de spitsvondige woordspeling was niet eens nieuw. Want ik zag laatst een oude foto van een feestje met Gerard Reve en daar hing een doek met de tekst Na Reve Komt Zonneschijn; dus niet nieuw. Hooguit beetje anders. En is het met de nieuwe spelling nu zonneschijn of zonnenschijn? Niet dat er iets verandert aan de schijn, maar hooguit de spelling. Niet nieuw, ziet er alleen anders uit

Het hedendaagse mindful leven in het moment, in het Hier en Nu? Niets nieuws aan, deden ze al bij de NCRV nieuwsrubriek vanaf 1967. Ik Zlatan? Zo achterhaald als de weg naar het Romeinse I Claudius, onderbroken door Ik Jan Cremer, I Legend, Ich Ali van Günter Wallraff, en nu al achterhaald door Ipad en verdwijnt straks in de Icloud. Veel Ik, I, Ich, Je suis etc. Ego’s genoeg voorhanden.

Niets nieuws onder de zon dus, the needle returns to the start of the song, and we all sing along like before. Is dat erg? Is dat goed? Slecht? Nee het is gewoon zo en daar zult u het mee moeten doen.

Ook niet nieuw is de eeuwige vraag wat er nou eerst was. De kip of het ei? Wellicht de schrijfwijze van Apple: De Kip of het I? Ik? Ik weet het niet. Nescio.

©Cale Columns