Burgemeester met ballen

Henny A.J. Kreeft 26 nov 2018

Eindelijk, de tijd is (weer?) aangebroken van burgerlijke ongehoorzaamheid, sterker nog, het is ineens burgemeesterlijke ongehoorzaamheid. Is het aan de ene kant de burgemeester van Assen die het lidmaatschap van de VVD opzegt, omdat hij het niet eens is met datgene wat de partij voorschrijft over asielzoekers en uitgeprocedeerden, staan er nu burgemeesters op tegen het boerkaverbod. En terecht !

Burgemeester Halsema heeft duidelijk laten blijken dat Amsterdam zich niet zal houden aan het boerkaverbod: “ … Het past niet bij Amsterdam dat we vrouwen uit de tram halen omdat ze een nikab dragen. Dat is toch onbespreekbaar? … ”
Natuurlijk past het niet bij een stad als Amsterdam om mensen uit de tram te halen – sterker nog: uit het gehele openbaar vervoer – die niemand tot last zijn en die niemand enig kwaad berokkenen, maar van plan zijn om met het openbaar vervoer van plaats a naar plaats b te gaan.
Maar het past bij geen enkele stad om zomaar mensen uit tram, bus of trein te halen, zonder een goede reden – en een boerka is geen reden -, en dat steeds meer op tijden begint te lijken die er waren ten tijde van de bezetting.

Wat is het probleem met de boerka, dat we het gezicht van de moslima niet zien? Het is haar beslissing wat ze aan doet en of ze wel of geen boerka, nikab of foulard gebruikt. Daar heeft een ander geen bal mee te maken; tenslotte gaan we ook niets zeggen als het helemaal het tegenovergestelde is.
Het is absurd dat er wetten komen over de kleding van een vrouw in onze maatschappij. De regering bepaalt niet wat een moslima draagt, dat doet ze zelf.

En dan is het zeer goed dat de burgemeester van Amsterdam opstaat en zegt: “Tot hier en niet verder”. En nu blijkt dat Utrecht en Rotterdam zich ook beraden over het verbod op de boerka. De woordvoerder van de gemeente Utrecht: “ … We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit. Alleen als er sprake is van ‘gevaar voor de openbare orde’ zal er in de stad worden opgetreden … “ en Rotterdam: “ … Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam. Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan … “

Terecht en nu het verbod helemaal van tafel. Oproep voor andere burgemeesters om het voorbeeld van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam te volgen en geen razzia’s op moslima’s uit te gaan voeren.