Afdeling Klantenbestrijding

Cale columns 2 nov 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je je afvraagt wat een fabrikant bedoeld met, pak ‘m beet, de melding dat het product na opening beperkt houdbaar is. Hoe lang is dat dan? Een dag, 2 dagen, een week? Beperkt houdbaar is een rekbaar begrip. Het moet na opening koel bewaard worden. Hoe koel? 2 Graden Celsius? Kamertemperatuur? Bij het ene product is een temperatuur van 4 graden koel genoeg, een ander gedijt bij 6 graden. Mijn droogijs bijvoorbeeld blijft alleen goed bij -78°C. Sinaasappelsap blijft 3 dagen goed bij 6 graden, maar als er kwik is toegevoegd is een graadje lager aan te bevelen, want kwik is vluchtig bij kamertemperatuur. Die kamertemperatuur is bij de een 19°C, bij bejaarden 23 graden of meer.

Je zal de mensen de kost moeten geven die in de supermarkt hun verpakkingen al openscheuren en rommel veroorzaken en knoeien op de loopband bij de kassa omdat er op het pak staat “hier openen”. In de rij voor de kassa dus. Hier!

De geconcentreerde appelsap is fijn, maar als die ongeconcentreerd is, springt ie dan het pak uit? Dan hebben we nog de dooddoeners en loze kreten zoals “vers aangeleverd”, “natuurlijke ingrediënten” , "met zorg gekozen", en veel vage termen die voor velerlei interpretatie vatbaar zijn en dus tot verwarring leiden.

Wie bedenkt die misleidende aanwijzingen? De marketing afdeling die door de verwarring hoopt op eerder weggooien, dus snellere vervangingsvraag? Of is het de juridische afdeling, die aansprakelijkheid blokt? Is er een team van kwaliteitsreductie aan te pas gekomen? Of maakt de afd. Klantenbestrijding overuren?

Zet gewoon de exacte temperatuur, de exacte tijd en plaats erop: Thuis openen door deze strip af te knippen, daarna bewaren bij 6°C en maximaal 48 uur na opening nog te gebruiken. Da’s duidelijk. Klaar.

Vandaag vind de een het koud of warm, de ander frisjes en weer een ander niet te harden heet voor de tijd van het jaar. Feit is echter dat het 12 graden Celsius is. Feiten, daar is geen discussie over. Geen verwarring. Factchecking. En dat hebben we nodig in een tijd waarin de President van Amerika zelfs al verward raakt in het gebruik van de dubbele ontkenning. Ook al ontkent hij dat. Not.

©Cale Columns