Wij zijn cassettebandjes in een tapedeck.

Gerben Kuipers 2 okt 2018

In de wereld gebracht nieuw in de verpakking,  de folie zit nog om ons heen. De folie word verwijderd en iets of iemand stopt ons in het tapedeck… en zo zijn wij geboren, maar wie drukt er op play? Zijn wij voorbespeeld of als blanco tape in de schappen gelegd?

Nu, met een redelijke opnameduur van 37 jaar zou ik graag eens op pauze willen drukken, mijn zooi bij elkaar rapen, uitzoeken, even op adem komen en weer verder afspelen. De pauzeknop is helaas kapot of misschien zelfs geheel afwezig. Terugspoelen en opnieuw opnemen is al helemaal uit den boze. Hoe hard je ook op deze knoppen drukt, de band blijft stug doorspelen en de teller loopt onverstoorbaar door.

Soms haper je een beetje en lijkt de band voor je gevoel te langzaam of te snel af te spelen. Soms lijkt de band door spanning te gaan breken. Gelukkig zijn er techneuten die op een of andere manier de stabiliteit van het afspelen kunnen bijstellen en je weer op pad sturen als alles weer op normale snelheid en met heldere klanken word afgespeeld.

Tijdens het haperen ben je soms wanhopig op zoek naar de stop knop. Deze kan je wel in drukken, maar dit is vrij definitief. De knop is er wel en er zit beweging in, maar hier heb je al je kracht en overtuiging voor nodig om de knop daadwerkelijk in zijn geheel tot aan de bodem in te drukken. Maar dan is het ook echt klaar en valt er niks meer te luisteren of op te nemen.

En dan hebben wij als trouwe luisteraars nog altijd nieuwsgierigheid, jij en de mensen die meeluisteren zijn benieuwd wat er verder nog op het bandje staat. Misschien is het volgende nummer wel heel goed en luistert het lekker weg! Misschien is het altijd hetzelfde liedje. Hoe dan ook, de play knop is ingedrukt en er staat nog stroom op het tapedeck.

Het bandje stopt vanzelf. Op een dag is de tape gewoon op. Je bepaalt tot op zekere hoogte wat er opgenomen word. Ok, er is vaak wat ruis op de achtergrond, je wordt hier en daar overschreeuwt.

Geluidskwaliteit is afhankelijk van in welk cassettedeck je geboren bent, maar zo hier en daar kan je jezelf upgraden. THX of Dolby Surround zal het waarschijnlijk niet worden, maar voor nu is Stereo wel ok. Het moet immers van twee kanten komen.

Afhankelijk van waar je in gelooft.. als de tape op is, is het op. De zgn. Autostopfunctie. Maar…. wellicht is er nog een kant B? Of Autoreverse?