We doen het allemaal

Rianna van der Werff 4 okt 2018

(Bijna) iedereen in Nederland doet het, klagen over het weer. Écht een typisch trekje van de Nederlander.
Nu, wanneer het weer herfst is geworden, merkt iedereen in Nederland dat het weer kouder is buiten. Dit krijg je dan ook overal te horen.
Het begint thuis waar je moeder tegen je zegt voordat je de deur uit gaat: “Vergeet je sjaal niet, want het is koud buiten!” Vervolgens sta je op het station te wachten op je bus. Daar hebben een paar mensen naast je een gesprek over hoe koud het vandaag wel niet is. Eenmaal aangekomen op school, is het eerste wat je vriendin zegt: “Het is wel koud buiten.” Goed, dat waren enkele voorbeelden hoe het zo ongeveer dagelijks gaat als het weer kouder wordt.
Maar ook afgelopen zomer toen het heel warm was. Iedereen vond het te warm. Is het eindelijk warm, zijn de mensen nog niet tevreden! Altijd is er wel iemand die klaagt over het weer, of het nu warm weer is, koud of daar tussenin.
Wat ook vaak voorkomt is dat mensen vertellen dat het typisch Nederlands weer is en daar hebben ze ook wel gelijk aan, want we zijn gewoon in Nederland, dus dan is het ook Nederlands weer, toch?
Nederlanders zijn geneigd om standaard uitspraken te gebruiken en daar is het weer een goed voorbeeld van. Het weer is nou eenmaal vaak een gespreksonderwerp. Wanneer mensen snel uitgepraat zijn, beginnen ze over het weer. En omdat het weer vaak niet zo is hoe men het graag wil, beginnen ze hier over te klagen.
Gelukkig kunnen mensen ook positief zijn over het weer. Bijvoorbeeld afgelopen week, het waaide erg hard, wat erg koud was, maar zodra de zon er bij kwam, zei iedereen gelijk dat het in de zon wel lekker warm was. Daarnaast hadden we eind september nog een paar mooie en zonnige dagen. Toen was iedereen ook tevreden met het weer, omdat we dit niet gewend zijn. Zo zie je maar weer dat het weer grote invloed heeft op mensen.
Uiteindelijk komt het er op neer dat Nederlanders typische trekjes hebben als het over het weer gaat. Het weer zal dan ook altijd een gespreksonderwerp blijven en de meningen zullen hier ook altijd verdeeld over zijn. Als het Nederlands weer blijft, zal Nederland over het algemeen tóch klagen.