Verzetten heeft geen zin (2)
Anderhalf jaar geleden schreef ik deel 1 van deze column. Weg met dat mij misselijk makende, halfjaarlijkse zinloze klokkengedraai (vandaar de titel). Maart 2017 was dat nog een machteloos aandoend pleidooi (vandaar de titel), want de EU luisterde toch niet naar 40 jaar geklaag. Maar in oktober 2018 lijkt het pleit te zijn gedooid: de EU overweegt serieus om “daylight saving time”, “changement” en “Zeitumstellung” af te schaffen. Of dat door mijn eerste column komt? Vast niet.
Maar nu komt het volgende dilemma: houden we de zomertijd aan, of juist de wintertijd? Allebei afschaffen kan immers alleen in de kroeg (gezelligheid kent geen tijd). Laten we eens kijken naar het verschil tussen zon op en zon onder. Op de kortste dag van het jaar is dit 8:48 vs. 16:27 en op de langste dag 5:18 vs. 22:07. Bij behoud van de zomertijd loopt zogezegd de kortste dag van 9:48 tot 17:27 en bij behoud van de wintertijd de langste dag van 4:18 tot 21:07.
Zelf zou ik kiezen voor de wintertijd. Dat is de echte tijd zoals die gold voor 1977. Daarnaast is de hoogste zonnestand dan zo rond half één. Dan hebben veel mensen hun lunchpauze; de dag is dan doormidden. En tenslotte ben ik een ochtendmens. Maar er zijn ook avondmensen, en die hebben zo hun argumenten voor de zomertijd. Die duurt per jaar namelijk zeven maanden. Attracties in de buitenlucht zijn meestal open van negen tot zes; de hoogste zonnestand is dan zo rond half twee, precies in het midden. Voor beide tijden is dus wat te zeggen.
Daarnaast is de EU meer dan alleen maar Nederland. Hoe denken de gemiddelde Heinrich, Sophie, Pedro, Giancarla, Miroslav en Olga hierover? Wat gaat er gebeuren als wij voor wintertijd kiezen, maar Duitsland voor zomertijd, Oostenrijk voor wintertijd, Italië voor zomertijd en Tsjechië voor wintertijd kiest? Moet ik voor mijn reis naar Slowakije straks 3-4 keer de klok gaan verzetten?
Nee, dan vind ik twee keer per jaar vaak zat. En dus is er ook wat te zeggen voor behoud van het halfjaarlijkse klokkengedraai, zodat in heel Europa beide kampen de helft krijgen. Niet omdat verzetten geen zin heeft, maar omdat een verzetje op zijn tijd wél zin heeft. Intussen blijf ik hopen dat de EU tijdens hun verzetje zin heeft om met dat klokkengedraai te stoppen. Vast wel. En zich bewust wordt van die letter U in de naam, als u weet wat ik bedoel.