Verantwoording van de ‘gewone eter’

Sjors van der Meer 2 okt 2018

Vegetariër, veganist, raw vegan of flexitariër. Je komt ze ongetwijfeld tegen op de veels te ongemakkelijke verjaardag van je verre achternicht. Met een kloppend betoog over de uitstoot van alle slachthuizen en je toekomstige kinderen op de nog intact gehouden aardbol laat ze je achter met een bek vol tanden omdat je de ‘gewone eter’ blijkt te zijn.

Vooruitstrevende eetgewoontes, dierenrechten, milieuvriendelijk, duurzaamheid, ethisch verantwoord, verbetering staatskas Nederland en persoonlijke gezondheid. Tegenover conservatieve eetgewoontes, onnodige uitstoot, ongebruikte kansen in je dieet en wellicht ook een stukje laksheid. Het is niet de bedoeling om je in een hokje te stoppen maar, het kan er een stuk rooskleuriger uitzien. Tal van voeding stromingen worden amper nog als bijzonder aanschouwt. Achterblijvers van een milieubewust dieet doen langzamerhand steeds meer de wenkbrauwen fronsen. Het begint normaal te lijken om veganist te zijn, waar het voorheen de voorlopers waren.

Aan het denken worden gezet
Hoe kijk jij als persoon, wie om 5 voor 6 door de supermarkt loopt en snel een kant en klare vleesmaaltijd uit het schap plukt, naar deze stromingen? Hoe verantwoord jij je met je veels te volle bord vlees naast het schamele bijgerecht van twee blaadjes sla en een tomaat? Hoe denk jij te antwoorden op het dorpsfestival, rondlopend met een broodje shoarma wanneer je hippe buurman langs loopt met een strakke quinoa salade en een bieten wrap?

Acceptatie
Het is een stukje acceptatie bij de gemaakte keuze om jezelf niet te mengen in een gezondere eetgewoonten. Het is een stukje acceptatie om tevreden te zijn met de manier van leven die je lijdt. Het is een stukje durf, om daadwerkelijk echt de stap te maken en jezelf er helemaal aan over te geven. De drang naar de chemische burger van McDonalds blijkt meer mee te wegen dan volledige toewijding aan een betere eetgewoonten. En vergeet ook niet de gedachten: ’Ik ga hier geen verschil in maken, wat maakt dat ene stukje vlees nu uit. Het schap ligt zonder mij ook vol met vlees’.

En nu?
Men kiest zijn eigen dieet samen met de gedachten gezond te eten èn hoe ze het beste een steentje kunnen bijdragen aan de opwarming van de aarde. Het voornaamste en makkelijkste excuus lijkt de geringe tijd te zijn. Ja, over het algemeen kost het bereiden en winkelen van een vegan maaltijd meer tijd dan een biefstukje met aardappels en spinazie. Ja, het kost over het algemeen genomen meer geld om te leven als een vegan