VAKER DOEN

Anita de Blois 8 okt 2018

Niets vermoedend fiets ik naar Station Delft. Een rij van hier tot…niet overdrijven…wachtend op? Ik loop het station in en zie de rood witte linten die de perrons blokkeren. Er rijdt geen trein tussen Rotterdam en Den Haag. Niet vandaag. ‘Had je het niet meegekregen?’ zegt de man in de NS hes en hij legt de verantwoordelijkheid vriendelijk bij mij neer. ‘Uuh, nou uuh nee, ik reis niet zo vaak met het OV en ging ervan uit dat ik gewoon kon reizen’. ‘Ik ga naar een concert’, meld ik hem, zodat hij wel even begrijpt dat ik wel ergens op tijd moet zijn. ‘Overdag?’ Nou veel plezier zegt hij. ‘Dank je’, zeg ik. Ik strompel vertwijfeld naar het eind van de rij. Veelbelovend roept een man in gele hes, ‘Voor Den Haag, mag je naar voren komen’. Mooi!
De rij voor Rotterdam rijkt inmiddels WEL tot Tokio. Ik tik ns.nl in. De cookiemelding is te groot voor mijn scherm, en de akkoordbutton valt buiten mijn Iphone 4 schermpje. Stomme NS. Ik begin me te irriteren aan de man in de gele hes die vooraan de rij een babbeltje maakt met een wachtende dame. Moet jij ons niet iets vertellen over…nou ja…dat het busje zo komt bijvoorbeeld? Ik app mijn vriendin in Amsterdam.
Daar komen ze, de bussen. Rotterdam?, Den Haag? Jawel 1 voor Rotterdam en 2 voor Den Haag. Ik veroordeel mijn vreugde dat ik in ieder geval naar Den Haag ga. Daar gaan we dan, 25 minuten later. Ik google 9292.nl. Ik ga de trein naar Amsterdam van 12.50 wel halen. De buschauffeur rijdt op zijn routeplanner en zoekt zijn weg naar…ooh nee Rijswijk! De buschauffeur stapt uit en ontlaadt de bagage van enkele passagiers. 3 stappen in. Hij stelt tergend langzaam zijn nieuwe bestemming in:…Op naar Moerwijk. De bagage wordt ingeladen, er stapt 1 passagier in. 13.10 wordt het zeker niet. Ik neem me voor om een klacht in te dienen over deze aan zijn doel voorbijstrevende oplossing. Na een stop op Den Haag HS komen we aan bij CS.
Het voorprogramma in Paradiso begint. Het toilet op CS kost € 0.70, welja joh. Ik vind een zwervende munt van onderuit mijn tas en gooi hem in t gleufje. Het poortje opent. Geen wisselgeld. Ik pis nijdig voor 2 euro.
13.33 Eindelijk in de trein! We zoeven door het zonnige landschap. 3 kwartier later in Amsterdam opent mijn hart en duik ik meteen de metro en tram in. Binnen een kwartier bereik ik Paradiso, waar Petra wuift en ik roep… ’hee ik kom helemaal uit Parijs!’

Het concert is top! We wiegen onze heupen op de klanken van de gitaren. Vaker doen.