Prestatiemaatschappij

Elze Bakker 25 okt 2018

Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik meer bezig ben wat er in de toekomst gebeurd dan wat er op het moment plaatsvindt. Dit heeft met verschillende aspecten te maken. Vooral in de online wereld op social media wordt geschetst dat we meer willen, meer mogen, meer moeten en meer kunnen en dat we altijd verder moeten kijken dan wat we al bezitten.

De prestatiemaatschappij waarin we leven is ontevreden. We zijn net terug van de ene vakantie en verlangen alweer naar de volgende. De deadline op werk of school is gehaald en stilstaan bij het resultaat wordt vergeten omdat de volgende ons alweer op staat te wachten. We leggen onszelf al het werk en de druk op omdat we onszelf zo goed mogelijk willen positioneren als collega, student, vriend en vriendin.

Het gevolg van constant denken aan de dingen die in de toekomst gaan gebeuren is dat we de dingen in het nu minder gaan waarderen. Door alle haast staan we niet meer stil bij de gebeurtenissen en mijlpalen die we meemaken. Hierdoor onderdrukken we het gevoel van geluk en denken we dat we ongelukkig zijn.

Leef dus wat vaker in het nu, geniet extra van die vakantie voordat je verlangt naar de volgende, vier die deadline op werk en het goede resultaat op je studie. Laat de dagelijkse dingen wat minder aan je voorbij gaan, hoe cliché het ook klinkt.