Mijn Avontuur

Laatst kwam mijn lerares Frans van de middelbare school een koffie bij mij bestellen. Werk jij hier bij de Hema?! Vroeg ze toen ze me herkende. Ze keek verward.
Ik was één van de beste leerlingen van haar VWO-klas. Mooi, slim, creatief. Ik haalde nooit lager dan een acht.
Vanaf dat ik naar school ging, hebben mensen mij gezegd wat ik moest doen.
Niemand vroeg mij ooit wat ik eigenlijk wilde, hoe ik me voelde. Wilde ik wel de dingen leren die ik moest leren? Het grootste gedeelte van de dag op mijn kont zitten?
Ik had geen idee en ik vroeg het me ook niet af. Ik wilde het zo goed mogelijk doen. Ik wilde aardig gevonden worden.
Maar ik voelde me niet goed. Ik was ongelukkig, had vaak hoofdpijn en weinig energie. Ik vluchtte in boeken waarin andere mensen grootse avonturen beleefden. En later, in de televisie. En toen, in Netflix.
Ik vroeg me nooit af, welke avonturen ik zelf graag zou willen beleven. Ik realiseerde me niet dat die vraag bestaat.
Tijdens mijn universitaire master kwam het omslagpunt. Nadat ik weken lang niet had kunnen voldoen aan de deadline van een opdracht vroeg mijn docent: waar wil jíj over schrijven?
Ik schreef het in een kwartier op en haalde een zes.
Het was een openbaring voor mij dat ik dingen kon doen op een manier die ik zelf leuk vond en dat dit dan voldoende was. Sindsdien probeer ik het te leren. Hoe ik kan leven op mijn manier.
Ik voel me vaak onzeker of ik wel een waardevol mens ben en mezelf zal kunnen redden in deze maatschappij als ik niet werk aan een veelbelovende carrière met aanzien en een goed salaris.
Ik werk drie dagen in de week als senior verkoopmedewerker. Ik ben fysiek in beweging, heb sociaal contact en de problemen die ik moet oplossen zijn concreet. Als ik thuis kom is mijn lijf moe, maar mijn geest uitgerust. Mijn werk bij de Hema op het station geeft me meer energie dan al die jaren school en studie bij elkaar. En ik krijg er nog geld voor ook.
De andere vier dagen van de week probeer ik mezelf op mijn 29e de vragen te stellen die mij eerder niet gesteld werden. Ik doe dingen waarvan ik blij word en bouw langzaam aan de avonturen die ik wil beleven.
Beter laat dan nooit.