Kun je me bellen, kun je me appen?

Celine van der Poel 31 okt 2018

Dat het gevaarlijk is als we ons mobiel gebruiken in het verkeer weten we allemaal, toch? Je weet dat je iemand kunt aanrijden, je weet dat je reactietijd slechter is en je weet dat het eigenlijk niet nodig is om even dat appje te versturen. Maar toch doen we het. Allemaal. Of behoort u bij die 11% die nooit een mobiel gebruikt in het verkeer? Voor die mensen die bij de andere 89% behoren is een campagne opgericht: rijdt mono. Maar waarom? We weten toch allemaal dat het niet nodig is? Miljoenen wordt er in zo’n campagne gestoken, voor iets wat we eigenlijk zelf allemaal wel weten: rijdt mono.

Gisteravond zat ik op de fiets naar de sportschool, ik scheurde door de straten want ik had haast. Zoals gewoonlijk was ik te laat vertrokken van huis en als ik niet door zou trappen dan zou ik geen plek hebben bij mijn favoriete groepsles Bodypump. Een paar staten voordat ik de sportschool zou naderen kom ik twee meisjes tegen op de fiets die net hun zijlwieltjes kwijt zijn, je weet wel hoe hard die dan rijden. Een man fietst erachter, nogal slingerend over de weg, met natuurlijk zijn mobiel in zijn hand. Gelukkig ziet hij wel dat ik haast heb en hij vraagt de meisjes of ze even achter elkaar willen gaan rijden. Waarop de meisjes roepen: “Ja maar jij rijdt met losse handen en je zit op je mobiel.” Beste papa van de meisjes, luister volgende keer eens naar je kinderen. Ze hebben gelijk. En jij weet dat ook. Of moet er nog meer geld in een campagne gestoken worden voordat u een keer stopt? Jij bent de gene die de meeste levenservaring heeft en het voorbeeld moet zijn voor je kinderen!

Hoe belachelijk is het eigenlijk dat we geld moeten investeren voor dit soort campagnes. Als we zelf allemaal eens logisch nadenken dan hoeft het helemaal niet. Ook niet als je een pushbericht krijgt met een nieuwe Tindermatch, of een berichtje van je dochter dat zij wéér niet thuis eet. Het geld dat nu in deze campagne gestoken moet worden had veel beter geïnvesteerd kunnen worden in bijvoorbeeld de zorg. Zo zou mijn opa bijvoorbeeld wél in een aanleunwoning van een verzorgingstehuis terecht kunnen komen, of zo zou uw buurvrouw misschien minder lang op de wachtlijst hoeven staan voor een nieuwe heup. De volgende keer dat u uw mobiel pakt in het verkeer denk dan even aan de risico’s. Rijdt mono. Misschien hoeft de campagne dan minder lang doorgezet te worden en wordt het geld beter geïnvesteerd in dingen die nog veel belangrijker zijn.