Koude Oorlog 2.0

Nina Verweij 24 okt 2018

Van veel dingen weten we dat ze niet goed voor ons zijn. Suiker bijvoorbeeld, moet je vooral niet veel van eten, of roken (maar daar zal ik maar niet te veel over zeggen want anders is het betuttelend natuurlijk). Maar er zijn ook veel dingen die we niet zien of niet willen zien. In je dagelijks leven voel je er misschien niks van, maar kernwapens zijn heel gevaarlijk en de verwoestende gevolgen hangen bijna letterlijk boven je hoofd.
Momenteel dreigt Trump zijn nucleaire verdrag met Rusland op te zeggen en dat schijnt te zorgen voor een nieuwe Koude Oorlog. Ik weet niet wat jullie van de Koude Oorlog weten maar met het beetje voorkennis dat ik heb sta ik er niet om te springen! En net als toen zitten we er tussen in. Nederland doet alsof het zich neutraal opstelt, als een soort Zwitserland. Maar die neutraliteit is maar schijn, want er zijn nog altijd Nederlandse bedrijven die investeren in kernwapenproducenten (ING, ik kijk naar jou). Als de Koude Oorlog omslaat in een echte oorlog betekent dat, dat Rusland en Amerika zonder gevolgen oorlogje kunnen spelen en wij met de gebakken peren zitten.
En, geloof me, Trump bashen doe ik niet. Anders had ik wel andere dingen genoemd (zijn haar, zijn oranje huid… Mogelijkheden te over.) Ik heb het over niets anders dan een duistere, harde en bittere waarheid.
Samen met een groep jonge mensen voer ik actie tegen kernwapens. Open je ogen, en kom ook in actie