Koerswijziging

Bartjan de Bruijn 9 okt 2018

Eigenlijk uit ik niet zo vaak m’n mening zo openbaar. Ik doe dingen graag genuanceerd. Maar ik las vanmorgen weer dat we als samenleving afstreven op flinke opwarming van de aarde. Hoe flink? Alle koraalriffen dood, superstormen en mass displacement van de allerarmensten op aarde. Denk Syrië, maar dan all over the place. En ondertussen ‘moet de burger niet de dupe worden van de groene rekening’ (thanks, Buma), zijn vliegtuigmaatschappijen uitgezonderd van CO2 quota waardoor je minder betaalt voor de airbus dan voor de bus, en ontduiken olie-maatschappijen massaal belastingen dankzij in Nederland gevestigde brievenbus firma’s.

Ik hou van redelijk, ik hou van genuanceerd, ik hou van iets eerst helemaal begrijpen voordat ik wat zeg. Maar als ik om me heen kijk dan zie ik die redelijkheid en nuance niet. We stevenen keihard af op onomkeerbare problemen die we nu veroorzaken voor toekomstige generaties, en we lopen te kibbelen over één graad koerswijziging en wie er aan het stuur moet trekken. Ik denk niet dat toekomstige generaties zullen snappen waarom we nu niets deden – nu, nu het nog makkelijk was. Nu we het eigenlijk materieel beter hadden dan alle generaties voor ons. Nu we het sociaal best okay voor elkaar hadden. Nu de kosten een schijntje waren van de schade die elk land over 30 jaar te verduren krijgt – en dan heb ik het alleen al over infrastructuur en gederfde winst door onvoorziene omstandigheden zoals wind van 50km per uur terwijl je een voetbalwedstrijd had gepland.

Redelijk? Redelijk is een ruk aan stuur als je op een ravijn afraast. Redelijk is verantwoordlijkheid nemen. Redelijkheid is langer vooruit kijken dan de (verkiezings)winst over de komende 4 jaar. Redelijk is je kinderen in de ogen kijken en besluiten dat je dat over 30 jaar nog steeds wil kunnen doen – maar dan zonder spijt. Redelijkheid is de ruk aan het stuur die we met z’n allen gaan geven. Vol voor groen. Want het alternatief, is écht ruk.

Oh, en nog een PS: die 1,4 miljard die nu ‘vrijkomt’ door het niet afschaffen van de dividendbelasting wil het kabinet nu gaan inzetten om het vestigings-klimaat voor bedrijven te verbeteren. Wat dacht je van het ‘vestigings’ weglaten en gewoon het klimaat verbeteren?