Keuzevakken, de struggle van elke student

Sven Boer 3 okt 2018

Als hbo-student heb je het tegenwoordig vrij druk. Elke periode zijn er voldoende deadlines die moeten worden gehaald. Daarbij word je soms tegengewerkt door groepsleden die er met de pet naar gooien, handleidingen die niet duidelijk zijn, het hebben van een te gek sociaal leven, een bijbaantje om een drankje te kunnen kopen en zo is er nog aantal dingen. Een dag heeft helaas 24 uur en is al ruim gevuld. Het laatste waar je dan op zit te wachten is een keuzevak.

Het circus van de keuzevakken begint al bij het maken van de keuze. Bij de keuzefase kies je voor of een makkelijk keuzevak waarbij je niets hoeft te doen en het een kwestie is van het uitzitten zoals bij een aflevering van Tell Sell. Je weet precies wat er gaat komen en alle informatie wordt meerdere keren herhaald. Het is een mentale kwelling. De andere optie is om te kiezen voor een relatief nieuw en enigszins interessant iets waarbij je het risico loopt dat je door de hoeveelheid opdrachten de komende maanden het vaste bezoek aan je oma Gerry moet afzeggen.

Wanneer je eindelijk de keuze voor een vak heb gemaakt komt er nog een keuze die je moet maken. Ga je voor de dinsdagmiddag/avond of kies je voor de donderdagochtend. Deze keuze is ook een riskante, het is alsof je in de rij staat voor de kassa van AH, waarbij de man voor je inkopen doet voor als de noodtoestand uitbreekt en de rij naast je iets langer is, maar de hoeveelheid boodschappen flink minder. Uiteindelijk kies je vrijwel zeker voor de verkeerde optie en mag je of uren wachten of om zeven uur je bed uit op een zuur verdiende vrije dag.

Nu denk je dat eindelijk een keuze hebt gemaakt, maar dan volgt de loting. Dit voelt alsof je het laatste dominosteentje in de handen hebt en je weet dat het fout kan gaan wanneer deze niet goed wordt neergezet. Je wordt uitgeloot en het hele circus begint weer opnieuw. In de totale wanhoop beland je een week later in een keuzevak waarbij je als serieuze hbo-student om zeven uur bent opgestaan en je vervolgens je ogen moet sluiten. De docent laat vervolgens een geluid van de zee horen en dan moet je het koekje dat voor je ligt opeten en opschrijven wat je voelt. Het treurige is dat dit geen SBS 6-programma is, maar een serieus keuzevak.

In een tijd waarbij jongeren massaal te kampen hebben met burn-outs is het niet nodig om studenten met deze onzinnigheden op te schepen. Laat studenten beter worden in vakken waar zij niet goed in zijn door het bieden van extra lessen, dat is er echte keuze.