Kereltje Pechtold

Eigenlijk hadden we het moeten zien aankomen en misschien zag ik het ook wel, het afscheid van Alexander Pechtold, maar er blijft een zweem van geheimzinnig aan dit afscheid hangen. Zeg nu zelf, een fractievoorzitter in de Tweede Kamer van een politieke partij die tot het kabinet behoort en die tussendoor opstapt, dat gaat er bij mij niet in. En dan kunnen journalisten in het ene praatprogramma aangeven dat er al in juni was gesproken met de heer Pechtold over het afscheid op het D66 congres op 6 oktober en kunnen fractie- en partijleden in een ander praatprogramma melden dat het een verrassing was, maar dat er nu genoeg tijd is om de opvolger aan te wijzen en in te werken. Ik geloof dit hele spelletje niet.

Was de rek eruit bij de fractievoorzitter of was hij politiek-moe? Ik kan me voorstellen dat het tropenjaren zijn geweest voor de persoon in kwestie, maar ook voor de partij. Maar voor een fractievoorzitter is er ook een gouden regel: niet of nauwelijks negatief in de media zien te komen en het moet toch gezegd worden, dat is het afgelopen jaar niet helemaal gelukt.

Maar om dan op dit tijdstip zeggen, dat men er mee stopt, terwijl enige dagen geleden daar nog expliciet na werd gevraagd, is voor een buitenstaander toch heel moeilijk te begrijpen. Natuurlijk heeft de partij op 0 zetels gestaan en is weer uit dat enge dal gekropen en staat ondertussen weer op respectabele 19 zetels. Knap toch! Daaraan gekoppeld het feit dat de heer Pechtold de enige of bijna de enige was die de fractievoorzitter van de rechts-radicale PVV van repliek diende als deze weer uit de bocht schoot over de Islam. En zo iemand is hard nodig in de Tweede Kamer.

6 Oktober: en juist deze fractievoorzitter gaat weg omdat het tijd is voor een nieuwe, frisse wind? Ik geloof er geen biet van, niets, nada, noppes. Als dit de reden zou zijn, dan zouden m.i. meer fractievoorzitters in de Tweede Kamer kunnen opstappen, en nog vele Kamerleden ook.
Laatst vroeg iemand aan me, of dat het weer tijd is voor burgemeesters wisselingen. Natuurlijk weet ik daar niets van, maar stel je nu eens voor dat binnenkort in Wageningen een nieuwe burgemeester nodig is. Ja, dan zou Alexander beschikbaar zijn, dus. Was er zo ook niets aan de hand bij ene meneer Roemer? Ook een frisse wind nodig in de partij en hij had zijn houdbaarheidsdatum overschreden. Ik weet natuurlijk niet of de heer Geert van Rumund weggaat, maar hij zit er al wel sinds 2005.