Hij rijdt toch stilletjes ons huisje voorbij

Imka Meuwese 24 okt 2018

Vroeg in augustus, toen de mussen massaal dood van het dak vielen, lagen de schappen in de supermarkten al vol met kruidnoten, chocoladeletters, taaitaai poppen en ander lekkers voor Sinterklaas. En dat terwijl ik vrees voor het bestaan van die goedheiligman want volgens mij is er over 50 jaar geen mens meer die 5 december nog viert. In mijn omgeving ken ik er maar weinig die dit nog echt uitgebreid vieren en meer en meer zie ik op deze avond de kerstversieringen al veelvuldig pronken voor de ramen. Zelf vind ik het altijd nogal oneerbiedig naar die oude Sint toe en zet daarom principieel pas na 5 december de boom. Maar ondanks dat de Sint steeds minder wordt herdacht en langzaam van het toneel verdwijnt, lijkt heel Nederland zich toch jaarlijks flink bezig te houden met de steeds terugkerende Zwarte Pietendiscussie.
Ik zie voor me hoe menig Kaas- of Stroopwafelpiet door de schoorsteen de huiskamer binnen ploft (alsnog Zwart van al het roet) en vlak naast de kadootjes onder de rijkelijk versierde kerstboom terecht komt, zich pijnlijk afvragend waarom hij eigenlijk nog zo afziet ieder jaar. Ik zou het dan ook niet raar vinden als Piet binnenkort zelf er de brui aangeeft en zijn roe aan de wilgen hangt, in dit geval aan de kerstboom.

Dan rest de Sint niets anders dan zelf deze gevaarlijke klus te klaren en op zijn schimmel de gladde daken te betreden, bepakt en bezakt , misschien kan ie beter “overstappen” op een ezel. Vervolgens zal ie met zijn dikke buik en rode mijter toch door de schoorsteen naar binnen moeten om, als Zwarte Sint eindigend, al het zoets en lekkers maar onder de boom van zijn concurrent-baardman te smijten. Het zal mij benieuwen hoe lang die oude man dit volhoudt en of hij het er überhaupt levend vanaf brengt.

Daar eindigt dan een eeuwenlange traditie die zoveel kleintjes en volwassenen plezier heeft gebracht. Ik vind het een triest vooruitzicht en misschien zie ik het een beetje te Zwartgallig maar als we zo blijven zaniken over die Pieten en niemand heeft (wellicht daardoor?) nog zin om het te vieren, dan zal er over een tijd geen mens meer zijn die nog graag aan 5 december terug denkt. Dan zeggen we misschien; ‘Weet je nog, dat er ieder jaar zo’n gevaarlijke ouwe gek langskwam met een stelletje terroristische knapen die allerlei gevaarlijk spul door de schoorsteen bij mensen naar binnen wierpen?’

Voorlopig geniet ik van de chocolade kruidnoten; wit, bruin en zwart…gezellig gemengd. 😉