Geld maakt niet gelukkig

Sven de Boer 23 okt 2018

Als Rotterdamse student maak je het bijna dagelijkse mee dat er om je geld wordt gestreden. In de trein komen mensen naar je toe met briefjes in slecht Nederlands met de vraag of je hen geld kunt geven. Ook op de terrassen word je regelmatig indringend aangekeken of je niet wat over hebt voor een overnachting of iets anders. Daarnaast zijn er nog de opdringerige verkopers die overal in stad staan om je een duur abonnement aan te smeren. Voor je het weet ben je lid van de Deense schildpaddenclub Örebu. Een tip is om vooral boos te kijken naar de verkopers dan blijft deze ellende je meestal bespaart.

Het is inmiddels herfstvakantie en ik loop in een winkelcentrum en ontwijk handig de snelle gladde verkopers door net te doen alsof ik cum laude ben afgestuurd als acteur. Het werkt en ik kan rustig een kiosk binnenlopen en op zoek gaan naar de nieuwe Esquire om me als Nederlandse man ook een soort van hip te kleden. Nadat ik rustig het tijdschrift uit het schap pak, laat ik als brave burger iemand voor mij gaan. De mevrouw koopt een pakje sigaretten en de Linda. Terwijl ze zich omdraait en de kassa verlaat, zie ik een rolletje geld vallen.

De briefjes vallen langzaam op de grond, het lijkt wel alsof het tafereel zich in slow motion afspeelt. Even waan ik mezelf Guus Geluk en denk ik eraan om het geld te houden. Het zijn flink wat briefjes, een bezoek aan een fatsoenlijk restaurant lonkt. Na een paar seconde komt de gedacht van goede jongen naar boven en pak ik het geld op. “Mevrouw u laat uw geld vallen”, merk ik met een serieuze stem op. Het lijkt de mevrouw niets te doen, ze pakt het geld aan alsof ze een reclamefolder krijgt aangeboden van een nieuw merk kattenvoer. Het enige wat ze zegt is: “o”. Ik hoef echt niet in Shownieuws of Boulevard maar alleen een o is wel heel erg ondankbaar. Een man achter me zegt, nadat de vrouw vertrekt, dat hij het ook wel heel kill vindt en lacht voorzichtig. “Ach ja, geld maakt niet gelukkig meneer”, antwoord ik glimlachend en loop vol verbazing en een tijdschrift vol modetips de kiosk uit.