Ewa drerries
Wisten jullie dat rap staat voor Rhythm and Poetry? Nee dat weet merendeels vast niet en vooral niet Jan in zijn dure pak die gasten zoals ‘Lijpe’ troep vindt en denkt dat het een boze gozer is van de straat die terug moet naar zijn eigen land. Oh, maar in de pauze gaat Jan straks wel een Turkse pizza halen 😉
Waarom staan we toch zo slecht tegenover straattaal en rap muziek? Waar halen we het lef vandaan om mensen zo te segregeren op basis van smaak en woordkeuzes? Is straattaal juist het integratiemiddel onder de jongeren, of moeten we er mee kappen? Hangt het vast aan identiteit of aan ongeschooldheid?
Ik heb wel eens mensen ontmoet die ABN als de beste spreken, maar geen flauw idee hadden over wat zich afspeelt in de wereld. En toch, moet ik mij dan minder voelen, omdat ik per ongeluk zei dat ik iets lauw vond in plaats van ‘vet’.
Het zal mij echt geen hol interesseren welk woord jij gebruikt, zolang wij elkaar maar snappen en begrip hebben voor elkaar. Toch zie ik vaak genoeg dat er een onzichtbare afstand wordt gecreëerd tussen jongeren die ABN spreken en jongeren die een combinatie van straattaal en het ‘gewone Nederlands’ spreken. Zelfs de leraar die mij keuzevak geeft, denkt zich beter en intelligenter te voelen dan de jongeren in zijn les die wel eens straattaal gebruiken. En geloof me, dat laat hij zeker blijken. En dat zeker niet op een subtiele wijze.
Door dit soort praktijken, oordelen en houdingen, gooien wij de kloof niet dicht, maar verbreden wij die juist. Polarisatie bestaat in verschillende vormen en manieren. De ene vraagt aan de Javaan of hij elke dag bami eet, want dat is grappig en de ander vraagt mij of ik een bom bij me heb, omdat ik islamitisch ben. Ha-ha.
Vaak denkt men aan discriminatie in de brede zin. Oftewel, iemand die je letterlijk uitscheld voor een kut allochtoon. Maar geloof het of niet, dit zit vaak in de kleine dingen juist. Grappen die net niet kunnen, aannames die nergens over gaan en meningen die kwetsend zijn. Laten we eens een keer kappen met al die rotzooi en interesse tonen in elkaar, als mens tot mens. Je leert jezelf het beste kennen, als je de rest van de wereld ook een kans geeft.
Groetjes,
De moslima uit Ex-Joegoslavie die geen hoofddoek draagt dus vaak ook Pools wordt ingeschat.