Empoweren in plaats van afsnauwen
Judgemental, ik weet het zeker, is hét woord van 2018 (voor de lezers die het te vroeg vinden voor een jaarevaluatie, een kleine notitie: in een land waar pepernoten in augustus al worden verkocht, moet dit makkelijk kunnen). Laat het duidelijk wezen dat judgemental niet mijn woord is. Echter valt mij de afgelopen tijd vaker op dat er wordt afgesnauwd alsof dit de gewoonste zaak op de wereld is. Wanneer iemand een fout(je) maakt, wordt daar massaal over gesproken. Ik zal niet de enige zijn die nu aan RTL Late Night denkt. De essentie van waar het echt over gaat, raakt verloren doordat men simpelweg liever praat over de fouten van de ander. Het draait helemaal niet om het programma en al helemaal niet over een presentator die te allen tijde vervangbaar is (sorry Twan). Genoeg andere voorbeelden te bedenken. Het komt erop neer dat we vergeten zijn elkaar te empoweren.
Sinds wanneer is heel Nederland bezig met kijkcijfers? Maar wat ik me vooral afvraag is waarom? Waarom in hemelsnaam, hebben we de behoefte om elkaar de grond in te boren. Daar kan toch nooit iets goeds uit voorkomen en als ‘goed’ niet hetgeen is dat we zo belangrijk vinden, waarom bekritiseren in de eerste plaats? Juist. Het is omdat we niet oprecht opbouwend zijn in onze meningen. Empowerment is het vertrouwen in capaciteiten. Het tegenovergestelde is volstrekt destructief.
Mijn boodschap aan eenieder die zichzelf goed genoeg vindt om te mogen oordelen over een ander: werk alsjeblieft aan jezelf. Heb je zelf lief, want de wereld is zo hard als je denkt dat het is. Bovendien doet het pijn aan de ogen: om te zien dat zo een programma dan niet capabel genoeg is om zijn presentator te empoweren. Bij deze doe ik dat: je bent mens en daarmee onvolmaakt. Ik geloof dat je iedereen dezelfde kansen had willen geven. Het ging niet over jou Twan, maar de media heeft het zo doen overkomen of de maatschappij heeft dat ervan gemaakt. Ik gun iedereen een podium voor zijn verhaal, zoals ik het Jerry Afriyie gun, waarbij de mensen bereid zijn om elkaar als volwaardige gesprekspartners te zien.
Vergis je niet: kritiek is goed zolang het voor de bevordering van kwaliteit wordt ingezet.
Gewenste veranderingen vereisen in eerste instantie (h)erkenning van het positieve in iets of iemand. Empoweren dus die boel! (En niet wachten tot 2019).