De routine van het #treinleven

Iris Laven 2 okt 2018

Iedere werkdag loop ik ‘s ochtends vanuit huis naar het station. Zulke gewoontedieren zoals wij mensen zijn, zo precies kan ik het verloop van mijn ochtend verwachten. Voordat ik uit het appartementencomplex vertrek, staat mijn buurman in de hal voor de lift om zijn enorm grote enthousiaste blonde labrador uit te laten. Ondanks het afgeven van een grote hoeveelheid haren en slijm, kan ik het nooit laten om deze grote vriend even te begroeten en te aaien. Na het baasje ‘goedemorgen’ te hebben gewenst, vervolg ik mijn route en steek ik de straat over, waardoor ik de fietsers tegemoet loop. Eerst komt een man met een fluoriserend oranje vestje op de fiets tegen. Niet veel later, rijdt de olijk glimlachende omvangrijke man op zijn scooter voorbij. Vervolgens, op drie kwart van mijn looproute, fietst de lange smalle statisch uitstralende brildragende mevrouw voorbij. Altijd streng voor zich uitkijkend, wapperen haar blonde krullen mee in de maat van haar fietstempo op haar vouwfiets.

Routinematig vertraag ik mijn looppas voordat ik het stationsplein oploop. Er kruist op die locatie namelijk vaak gelijktijdig een jongen op zijn omafiets mijn route, om zijn fiets elke keer op exact dezelfde plek neer te zetten. De jongen is iedere keer weer zo gehaast dat er geen tijd is om een vermoeide glimlach te delen en loopt met snelle pas richting het station. In een rustige wandelpas loop ik dezelfde kant op. Wanneer ik het station inloop met de metro in mijn handen, zie ik in de AH to go de jongen met bruine krullen en geel/oranje platte rugzak die zoals gewoonlijk zijn ontbijt afrekent. Elke keer bedenk ik me weer, terwijl ik naar de trein loop, hoeveel dat wel niet extra per maand zal kosten als je elke dat je ontbijt moet kopen.

Over vijf weken zullen al deze mensen mij niet meer tegenkomen, omdat ik mijn volgende stage ergens anders zal lopen. Zou het deze mensen opvallen dat ik niet meer langsloop? Zo ja, zouden ze me dan omschrijven als blond meisje die een beige koptelefoon draagt en altijd drinkt uit een rode thermoskan?