Dat ene magische moment

Daniëlle Luksen 2 okt 2018

Ik weet het nog als de dag van gisteren, de eerste keer dat ik hem zag. Op dat moment wist ik zeker dat die dag een goede dag zou worden. Het moment dat we elkaar passeerden, was bijna een magisch moment. In mijn hoofd klonken een Eftelingachtige achtergrondmuziek en een voice-over die met enthousiaste toon vertolkte wat er gaande was. Ik had een rustige dag voor de boeg en was daardoor ook in een verrassend goede stemming, welke in de loop van de minuten erna alleen maar beter werd.

Het moment dat we elkaar passeerden, dat ene magische moment, keek hij me in mijn ogen en ik keek terug in die van hem. Even stokte mijn adem. Zijn zwarte haar glansde in het zonlicht wat erop viel. Het was die dag een zonnige, zomerse en vooral warme dag. Ik had al een lange tijd niet meer zo’n bijzonder gevoel gehad, maar op het moment dat mijn adem stokte, zei ik tegen mezelf: ‘Dit is hem’.

Ik twijfelde enkele seconden om door te lopen zonder contact te maken, maar ik besloot om toch wat moed bij elkaar te rapen en te stoppen. Ik draaide me om en liep een paar stappen terug. Ik wilde hem begroeten, maar toch twijfelde ik. Wat nou als hij geïrriteerd zou raken? Of nog erger, hetgeen waar ik het meest bang voor was, wat nou als hij me zou negeren en doorlopen?
Kom op nou! Dacht ik bij mezelf. Wat kan er nou mis gaan? Nogmaals besloot ik wat moed bij elkaar te rapen en te stoppen. Vol overtuiging, vlak voordat hij de bocht om was, riep ik ‘Hoi!’.
Hij stopte. In een fractie van een seconde zag ik aan zijn lichaamstaal dat hij reageerde op mijn stem en zich vol enthousiasme omdraaide. Hij keek me met ontspannen ogen aan en antwoordde:

‘Miauw!’

De zon begon feller te schijnen, de vogels begonnen luider te fluiten, de Eftelingachtige achtergrondmuziek begon luider te klinken en de voice-over kon zijn enthousiasme bijna niet meer beheersen. Vanuit mijn ooghoek zag ik mijn vriend tevreden glimlachen en genieten van het moment. Die ochtend was de ochtend dat er een onvoorwaardelijke vriendschap ontstond tussen mens en dier. Vanaf die dag was ik een nóg gelukkiger mens.