ALCOHOL (deel 2)

Waar las ik het toch, dat stellen gelukkiger waren als ze samen alcohol dronken? Ik kan die onzin zelf niet eens verzinnen. Alsof je een eeneiÏge tweeling bent. Alsof smaken ineens niet meer verschillen! Ik liet het Google vinden:

“Samen met je partner een glaasje wijn drinken is een heel goed idee. Koppels die samen alcohol drinken blijken namelijk gelukkiger met elkaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in The Journals of Gerontology verscheen. De onderzoekers keken naar het verband tussen alcohol en een gelukkig huwelijk en dan in het bijzonder bij oudere koppels.
Ze ontdekten dat vooral vrouwen gelukkiger waren met hun relatie als ze regelmatig alcohol dronken met hun partner. Als enkel één van de twee drinkt, kan dat juist een negatief effect hebben op het huwelijk…”

Ik heb niet veel van dat negatieve effect kunnen ontdekken. Maar ik twijfel zeer aan het onderzoek! Hebben de koppels ‘t uitgeprobeerd, of denken ze dat alleen maar? En..hoe definiëren de ondervraagden "geluk"? Dat kan nl ook nogal eens verschillen. Bovendien is het geluksgevoel van alcohol maar beperkt houdbaar. Daar haal je de 40 jaar niet mee!

Het artikel gaat nog verder. Ik citeer:
“…Echtgenoten hebben veel invloed op elkaar, zegt ze. Ze suggereert zelfs dat als de één stopt met drinken de ander dat ook het beste kan doen…”

Dat geloof je toch niet?! Dat is dus gezellig! Samen hetzelfde doen en vinden. Nou, dan gaat de baas na een tijd echt op zijn hond lijken! Hou toch op!
Als tegenhanger haal ik een stukje aan dat ik las van Het Voedingscentrum:

“..HET ADVIES IS om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
Matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan één glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.
De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid..”

Het is maar dat u het weet!
In mijn column: ‘ALCOHOL (deel I) kunt u opmaken dat ik zowat begin te steigeren als ik mijn tonic moet blijven verdedigen. Nu weer extra gevoed door zo’n onderzoek.
Nou…niemand bepaalt waar ik gelukkiger van word. Dat bepaal ik zelf! Ik vind namelijk ook iets over die zogenaamde gezelligheid van alcohol. Zie mijn eerdere column.

Joke van Zijl