1-0 voor Theresa ‘Brexit-Abba’ May

Henny A.J. Kreeft 6 okt 2018

Van je vrienden moet je het maar hebben, dacht ik toen ik laatst het bericht hoorde over het feit dat het (hele) hoofdkantoor van Unilever niet naar Nederland zou komen. En tot overmaat van ramp voor de premier stapt Alexander Pechtold ook al op, wat eigenlijk wel te verwachten was.

Maar de pijn zit meer in het eerste deel: Unilever met haar aandeelhouders die toch de Engelse poot stijf hebben gehouden, volgens de media naar aanleiding van de discussies over de dividendbelasting. Dat gaat er bij mij niet helemaal niet in, ik denk dat het meer zit bij de Brexit en de besprekingen – of niet de juiste besprekingen – daarover of mogelijk heeft het kantoor Engeland grotere kastanjes uit het Brexit-vuurtje kunnen halen.

Maar voor de premier zijn de pruimen dubbel zo zuur, als hij vertrouwde op ex-collegae, hoge heren die hem gewoon konden bellen vanuit het Nederlands hoofdkantoor of die de premier belde vanuit het Torentje. Nadat de premier de Unilever deur dicht had gedaan en de politiek in was gegaan, waren de contacten met de achtergeblevenen – in Vlaardingen – altijd warm en goed gebleven, tenslotte weet je nooit of je elkaar nog nodig hebt in het verdere leven.
In deze context was het ook te verwachten dat de VVD, maar met name de premier, met het afschaffen van de dividendbelasting op de proppen kwam. Gewoon een goede geste naar oude vrienden, die het in het Torentje op tafel hadden gelegd.

Maar Vlaardingen en Den Haag hebben geen rekening met de Engelse aandeelhouders gehouden, die eigenlijk meer oog hadden voor het beleggen op de Engelse beursindex, de FTSE-100 – dus zeg maar in plat Brabants: “voor de eigen pegels”, want daar draait het feite toch allemaal om. En voor mensen in deze contreien is niets te gek om toch maar weer meer te verdienen.
In feite is de eerste grote stap door Theresa May genomen, bij de Brexit besprekingen kan ze in ieder geval aandragen dat ze Unilever in Engeland heeft gehouden, ondanks het feit dat ‘Vlaardingen’ nog piekert over rare oplossingen om toch nog wat in Nederland te houden.

Ik ben nu wel echt benieuwd naar het debat over de dividendbelasting, zal de oppositie de premier echt zo ver krijgen dat het hele verhaal niet door zal gaan? In dat geval was de afschaffing in feite alleen maar voor Unilever geweest om het bedrijf hier te houden.
D66 voorman Pechtold kan nu rustig terug treden, want de premier heeft laten doorschemeren dat het hele plan van tafel zou kunnen gaan.
Ben benieuwd.