Tolerant als het uitkomt

Onlangs maakte Sesamstraat-schrijver Mark Saltzman bekend dat Bert en Ernie een koppel zijn. Een homoseksueel stel. Ze zijn dus als het ware uit de poppenkast gekomen.

Vroeger was ik zwaar fan van Sesamstraat. Zodra het liedje inzette, ging alles aan kant en was ik te vinden voor de buis. Zo klein als ik was, zong ik mee uit volle borst: ‘Sésamstraat, behebbenis, Sésamstraat. Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan voor Sesamstraat, voor Sesamstráát.’ Pas toen ik in mijn tienerjaren zat, kwam ik er achter dat behebbenis NOS moest zijn. Maar sommige dingen zijn leuker zoals bedacht. Dus zong ik in mijn dertigerjaren uit volle borst het liedje op mijn manier mee, toen ik weer legaal Sesamstraat kon kijken, samen met de kids. Bert en Ernie waren mijn favoriet. Altijd al. De grapjas en de mopperkont, die simpelweg bij elkaar hoorden. Ik stond er vroeger nooit bij stil of het een stel was of niet. Ik vind het ook helemaal niet spannend of belangrijk. Maar er zijn dus mensen die dat wel heel belangrijk vinden. Tenminste, dat neem ik aan, aangezien de makers van het programma met een verklaring naar buiten traden waarin zij de woorden van de schrijver ontkrachten. Er is niks van waar, het zijn beste vrienden!

Het doet me denken aan een reclame eerder dit jaar van Suits Supply. Twee mooi geklede mannen in nette pakken zoenend afgebeeld op een billboard. Velen spraken er schande van. Posters werden besmeurd en beklad, stenen door een aantal abri’s gegooid. Ik dacht dat we in een aardig tolerant land leefde. Dat blijkt op zekere hoogte ook wel. Als het uitkomt. Radio 538 had namelijk ook een reclame. Van twee half naakte dames die zeer intiem tegen elkaar aan staan en waarbij wordt gesuggereerd dat ze zoenen. Daar hoor je niemand over. Terecht overigens. Misschien werd de reclame van Suits Supply anders opgepakt als de mannen hun pak uit deden en voor hun gezicht hielden. Maar daar zullen we nooit achter komen.

Bert en Ernie, zoenende mannen van Suits Supply, twee half naakte dames achter een radio. Homofilie, Lesbisch, Bi, Transgender, Hetero of wat dan ook, who cares? Laat iedereen alsjeblieft zichzelf zijn. Mocht iemand daarover willen discussiëren, dan geef ik niet thuis. Ik ben Ernie. Ik houd het lekker simpel. ‘Wat zeg je? Ik kan je niet verstaan, ik heb een banaan in mijn oor, gghh gghh gghh.’