ALCOHOL (deel 2)

Waar heb ik het toch gelezen dat stellen gelukkiger zouden zijn als ze samen alcohol dronken. Kwam het soms ineens op het scherm van mijn smartphone? Ik kan die onzin zelfs niet eens verzinnen! Alsof je als stel een eeneiige tweeling bent. Alsof smaken ineens niet meer verschillen!
Google vond het artikel:

‘Samen met je partner een glaasje wijn drinken is een heel goed idee. Koppels die samen alcohol drinken blijken namelijk gelukkiger met elkaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie die in The Journals of Gerontology verscheen. De onderzoekers keken naar het verband tussen alcohol en een gelukkig huwelijk in het bijzonder bij oudere koppels. Ze ontdekten dat vooral vrouwen gelukkiger waren met hun relatie als ze regelmatig alcohol dronken met hun partner. Als enkel één van de twee drinkt, kan dat juist een negatief effect hebben op het huwelijk…’

Hoe bepaal je zoiets eigenlijk? Hadden de koppels dat al uitgeprobeerd, of denken ze dat alleen maar? Ik vraag me ook af hoe ze ‘geluk’ definiëren? Dat verschilt nog wel eens. En…het geluksgevoel van alcohol is maar beperkt houdbaar. 25 jaar maak je er niet mee vol.

Het artikel gaat nog verder. Ik citeer:
‘…Echtgenoten hebben veel invloed op elkaar, zegt ze. Ze suggereert zelfs dat als de een stopt met drinken de ander dat ook het beste kan doen..’
Dat geloof je toch niet?! Dat is dus gezellig. De baas die op zijn hond gaat lijken! Hou toch op!

Als tegenhanger haal ik een stukje aan dat ik las van Het Voedingscentrum:
‘…Het advies is… om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen. Matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker.
Meer drinken dan één glas per dag geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. De mogelijke voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid’.

Het is maar dat u het weet!
Ik heb al in mijn vorige column geschreven, dat ik niets tegen alcohol heb. Ik lust gewoon geen alcohol. Maar ik begin nu wel zo langzamerhand te steigeren als ik mijn tonic moet blijven verdedigen omdat het zogenaamd GEZELLIGER zou zijn om alcohol te drinken. Nou, dat bepaalt niemand voor mij! Dat bepaal ik zelf! Ik vind namelijk zelf ook iets over die zogenaamde gezelligheid! Zie ALCOHOL (deel 1).

Joke van Zijl