Afrikaans,een taal dat ons verbindt
Er wordt vaak gedacht dat Afrikaans de taal is van de vroegere blanke overheersers in Zuid Afrika. Dat klopt, maar de meeste Afrikaans sprekenden vandaag de dag zijn niet blank maar zwart, bruin of van gemengde kom af.
Na goed geconcentreerd een paar boeken in het Afrikaans gelezen te hebben, is de doorsnee Nederlander in staat vrijwel alles te begrijpen.
Toen de Nederlanders zich in 1652 in Kaapstad vestigden bleek de Khoi Khoi de oorspronkelijke bevolking die zich bezig hield met landbouw niet in staat op tijd voor verse producten te zorgen voor passerende schepen. Dus begon de VOC een paar jaar later Europese boeren aan te trekken. Om de boeren van arbeidskrachten te voorzien werden slaven geïmporteerd, uit Ghana, Angola, Madagaskar, India en Indonesië. Deze mensen konden elkaar niet verstaan en hadden geen andere keus dan na verloop van tijd het Nederlands van de bazen over te nemen. Lezen en schrijven was er in die tijd niet bij en dus ontstond een vereenvoudigde vorm van het Nederlands. Later is die taal weer overgenomen door de blanken.
Ik vind het een taal om verliefd op te worden. “Ek is jammer”, betekent het spijt me. “Ons kan dat nie verstaan nie”. Het klinkt zo heerlijk kinderlijk. Tot eind jaren vijftig was de band tussen Nederland en Zuid Afrika heel intens. De onderwijzer las ons zelfs voor over de heldendaden van onze Boeren en het verraad van Dingaan de wrede Zoeloekoning. We leerden liedjes in het Afrikaans en ook onderling probeerden we Afrikaans te praten. We proesten het dan uit. Je mocht fouten maken zonder dat het echt fout was. En nu is het 2018. Ik ben net terug van een orientatiereis naar Zuid Afrika. Het afgelopen jaar zijn er daar 20.000 mensen vermoord. Men kan wel spreken van een burgeroorlog. Ik schaam ik me dat onze regering weigert mensen met een historisch Nederlandse komaf die slachtoffer zijn van racisme en etnisch geweld, op te nemen. Het is toch primair de taal dat mensen verbindt, en dit maakt dat deze mensen hier supersnel snel zouden integreren.