Tegenpolen op vakantie

De vakanties zijn voorbij en we gaan allemaal weer aan de slag. Op vakantie gaan hoort leuk te zijn, maar is dat niet altijd. De oorzaak ligt vaak buiten onszelf (lees de “pech op vakantie” verhalen in alle sociale en traditionele media), maar ook dat is niet altijd waar. Ik mag op vakantie altijd graag observeren hoe anderen het doen en trek daar lering uit. Dan blijkt dat het vaak ligt aan de aard van het volk.

Hierbij mijn observaties van twee tegenpolen op vakantie.

Australië, januari 2018. Bruce en Claire komen met hun caravan de camping op rijden. Claire stapt uit en loopt meteen naar een groepje vrouwen toe die al gearriveerd zijn en begint met hen te kletsen. De bijbehorende mannen wandelen naar Bruce toe en zetten samen met Bruce de caravan perfect waterpas neer op een klein, onverhard, schuin plekje. Het ene wiel ingegraven (plag gras uitgestoken en apart gelegd om weer terug te kunnen leggen na vertrek), het andere wiel op een paar plankjes. Gas, water, licht en riolering aangesloten, schotelantenne geïnstalleerd en gericht, voortent, luifel en barbecue geïnstalleerd. En dat allemaal binnen een kwartier. Bruce trekt een koud biertje open voor zijn hulptroepen en zichzelf. Ondertussen is Claire uitgekletst en komt terugwandelen. Ze zet de fluitketel op voor “a nice cuppa” en de vakantie kan beginnen.

Nederland, juli 2018. Henk en Annie komen met hun caravan de camping op rijden. Annie stapt uit en gaat in de dode hoek van de achteruitkijkspiegels onduidelijk staan molenwieken. Henk probeert met deze “hulp” de caravan achteruit op de ruime, betegelde, volledig vlakke plek te parkeren, wat uiteraard jammerlijk mislukt. Na vijf keer steken stapt hij uit en begint op Annie te foeteren dat ze niet de juiste aanwijzingen geeft, waarop zij riposteert dat aan haar instructies niets mankeert. Volgens haar ligt het aan Henks foute interpretatie en/of zijn gebrekkige stuurmanskunst. Pats. Vakantie, dag 1 en meteen de eerste ruzie. En dan moet het geworstel met de voortent, de stroomvoorziening en de gastank nog beginnen. Gezellig moeder. Nog maar 13 dagen te gaan.

Misschien moet ik toch maar emigreren naar Down Under.