Lekker naief zijn

Crooniek 22 aug 2018

Zullen we met zijn allen weer een beetje naief zijn? Gewoon iets nemen zoals het is, zonder het te analyseren tot iets moeilijks, iets naars, iets oneerlijks.
Dat als Maarten van der Weijden een geweldige prestatie levert en daarmee een goed doel steunt, we dat allemaal gewoon met een trots en ontroerd gevoel bekijken. En dat we vooral niet achteraf over slimme marketingstunt gaan praten?
Zo kan je elk mooi initiatief wel kapot krijgen.

In mijn dorp wordt een kinderboerderij ontwikkelt. In het businessplan staat dat naast dat het natuurlijk fantastisch is voor de jongste kids, het educatief verantwoord wordt, dat er excursies kunnen plaatsvinden, etc. Maar uiteindelijk is ook dat een project van iemand die een gat in de markt zag, en op een andere manier niet aan de bak kwam. Maar is dat erg? Is het niet gewoon fijn dat er een kinderboerderij komt? Als we ons dan druk willen maken, dan nog liever om een goed dierenwelzijn dan om de mogelijke andere intenties van de initiatiefnemer en de gemeente die dit wellicht alleen maar goedkeurt om verkeerde redenen.

Laten we gewoon genieten! Van mooie prestaties, van leuke initiatieven en van de rust die het geeft om niet achter alles wat mooi is iets lelijks te zoeken.
Gewoon een beetje naief zijn, het leven nemen zoals het komt.
Ziet iemand er leuk uit? Zeg het gewoon, in plaats van te bedenken dat het mogelijk met een reden is. Als een onbekende een praatje met je maakt, sta daarvoor open zonder je af te vragen wat die persoon van je wil.
En als er iemand is die iets fout doet, ga er dan vanuit dat dat ook niet de bedoeling was van die persoon. Die had het zeer waarschijnlijk ook liever in één keer goed gedaan, maar dat lukt nou eenmaal niet altijd.

Er zijn inmiddels hele bewegingen in meditatie, bij jezelf blijven, zen worden, mindful leven. Maar volgens mij moeten we gewoon simpelweg een beetje naiever worden. Niet alles wat we horen gelijk googlen op betrouwbaarheid. Niet alles direct factchecken. Want de facts die je vindt, zijn ook de facts die passen bij wat je zoekt. En bij wat de schrijver wilde laten zien. Misschien zijn andere facts wel weggelaten.

Niet dat je zomaar alles wat je voor je kiezen krijgt klakkeloos voor waar moet aannemen. Maar begin eerst eens met gezond verstand en luisteren naar je gevoel.
En dan is het gewoon reteknap van Maarten, en enorm bewonderenswaardig!
Ongeacht of dat nou een marketingstunt was.