Bingo!

Feestweek in ’s Gravendeel. Op de allereerste avond stond een Bingo gepland. Hè gezellig, dacht een aantal bewoners van verzorgingshuis Immanuel en ze klommen op hun scootmobiel op weg naar hun favoriete uitje. Gesetteld in een stoel aan een tafeltje met een hapje en een drankje. Kom maar op met die Bingo! Met een pen in de aanslag waren ze er helemaal klaar voor.

De spelleider roept een nummer en het scannen van de kaart begint. Vele nummers volgen en her en der wordt ijverig gestreept. Anderen daarentegen verzuchten dat ze nooit geluk hebben. De spanning stijgt. Wie gaat er winnen?

‘Bingo!’ wordt er plots geroepen vanuit de zaal. Jaloerse blikken volgen de lucky man. Diep van binnen heel hard hopend dat het een valse bingo is. Hij zal er toch zeker niet met het tosti-ijzer vandoor gaan? De spelleider checkt de kaart en is onverbiddelijk. Het is een valse bingo.

De zaal begint te jubelen. Valse bingo? Liedje zingen! Het leek zo simpel. Zingen en weer door. Het tosti-ijzer stond immers nog te lonken vanaf de prijzentafel. Maar wat als je niet wilt zingen? Of niet kunt zingen en dat niet wil toegeven? Dan weiger je toch gewoon, dacht de toch niet zo lucky man. Maar hoe reageer je dan als andere deelnemer op leeftijd? Dan pleeg je een aanslag! Je had die pen niet voor niets zo klaar gelegd.

Een valse bingo en dan niet zingen? Zo zijn we toch niet opgevoed! In plaats van gooien met nummertjes door de spelleider, werd er nu met stoelen en tafels door de zaal gegooid. De feestgangers maakten het wel erg bont. En blauw. Agenten kwamen namelijk langs om polshoogte te nemen. Zij werden volgens het nieuwsbericht bespuugd en ondergekwijld. Je moet echter voorzichtig zijn met het serieus nemen van al het nieuws. Persoonlijk twijfel ik of het onderkwijlen niet gewoon een ongelukje was.

De bewoners van het verzorgingstehuis kregen een week huisarrest. Twee senioren zijn aangehouden. Maar pas op, volgens het nieuwsbericht was de valse bingoman nog voortvluchtig. Hij is waarschijnlijk lastig te vinden. Zijn signalement wijkt natuurlijk nauwelijks af van de overige deelnemers. De kans neemt toe dat er meer van dit soort Bingo-avonden volgen naarmate de vergrijzing toeneemt. Wees dus gewaarschuwd en bezint eer ge begint.

Bingo anno 2018… Vals hoor!